Над 500 жители на Джерман блокираха Е-79, Б. Тасков: Не искаме депо, искаме оставката на кметския екип

15731870_1298100766915778_3718241213204991237_oНад 500 жители на дупнишкото село Джерман, подкрепени от съседните села Усойка, Блажиево, се включиха в протестно шествие срещу проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци. Протестиращите блокираха за кратко главния път Е-79.
Оратори от импровизирана трибуна се заканиха, че няма да отстъпят при никакви условия. Те имат три категорични искания. Едното е да не бъде допуснато изграждане на депото. Второто е да не позволят на дребни чиновници да определят бъдещето на децата им. Третото и най-категорично е за незабавна оставка на кмета на Дупница инженер Методи Чимев и екипа му. 21112625052fedb11879ffa39122ae22c37ace1153

Теренът в Джерман е и единственият с когото реално община Дупница може да се вмъкне в кратките срокове за кандидатстване – до пролетта на настоящата година.

Припомняме, че на 31 март 2013 г. жителите на с. Джерман блокираха Е-79 в знак на протест срещу намеренията за изграждане на депото край селото. Решението за изграждане на депото бе взето от общинския съвет на Дупница последното им заседание през 2016 година. Местните са недоволни, че депото ще бъде изградено на метри от къщите им. Отпадъците ще бъдат разтоварвани на мястото, което те наричат житницата на Джерман.

Те заявиха, че няма да отстъпят от исканията си и искат оставката на кмета на Дупница Методи Чимев. Борислав Тасков от сдружение “Бъдеще за Джерман” обяви, че това е последният мирен протест. Борислав Тасков внесе преди един месец в деловодството на община Дупница четири предложения за терени, на които евентуално да бъде изградено депото за битови отпадъци. Любопитното е, че два от терените са в землището пак на Джерман, но за нито един от четирите терена няма ОВОС. Това даде основание на хиляди дупничани да смятат, че проблемът се политизира.

„Първият предложен терен е теренът, на който трябваше да се строи заводът за твърди битови отпадъци по времето на кмета Атанас Янев. Това е теренът на сегашното сметище при Вангелова чешма. Този терен е в землището на село Джерман.

До този момент община Дупница според мен няма отреден терен за депо, има само отреден терен за завод. Теренът на Вангелова чешма е 50 дка общинска земя и около него има още над 50 дка общинска земя. Условието теренът за депо да е 250 дка отдавна отпадна, защото депото ще обслужва само община Дупница и не са необходими три клетки, а само една.

За този терен вече имаме положително становище. До ден днешен нито един човек не е възразил на това място да бъде изградено депо или завод.

Вторият терен е между селата Джерман и Грамаде. Отстои на по 1000 м и от двете села. По мое мнение той е общински, но няма начин аз да проверя, трябва да се види в общината. Мястото е между 50 и 100 дка.

Ние от сдружението твърдим, че най-подходящите терени са този преди Пиперево и този между Яхиново и Тополница, където беше бившето депо за отпадъци на ХФК. Това място е почти готово, защото още преди 90-а година се правеха истински проучвания, не като сега.

Може да предложим на община Дупница и специалисти, които срещу минимално заплащане ще консултират проекта.”- каза Тасков.