Над 55 000 лв. влязоха в сметката на Даниела Ивайлова от Кюстендил за трансплантация на бял дроб, нужни са й 100 000

Даниела Ивайлова

Валентин Кенов: 2 кутии за набиране на средства ще поставим по време на Международния фолклорен фестивал “Сребърна пафта”

Малко над 55 000 лв. са постъпили вече в сметката на Даниела Ивайлова от Кюстендил, която се нуждае от трансплантация на бял дроб. Това каза Валентин Кенов, ръководителят на Фолклорен танцов ансамбъл “Пауталия”, в който младата майка е танцьор в последните 15 години.

Валентин Кенов с танцьори от ансамбъл “Пауталия”

Той изрази надежда, че нужните 100 000 евро за 36-годишната жена за спешната животоспасяваща трансплантация в чужбина ще бъдат набрани. Даниела повече от половин година е с диагноза хронична дихателна недостатъчност- декомпенсация. Наложителна е спешна, животоспасяваща трансплантация в чужбина, за която Даниела е в листа на чакащите.

“Тази седмица в нашия град предстои провеждането на традиционния Международен фолклорен фестивал “Сребърна пафта” и ние сме подготвили две кутии, които през трите дни ще бъдат поставени в близост до сцената на Арката на пл. „Велбъжд” и всеки, който има желание, може да помогне”, каза Кенов.

Вече втори месец в Кюстендил се проведоха редица благотворителни инициативи за набиране на сумата. Над 130 са и кутиите за дарения, които са поставени в целия град, а банковата сметка може да видите на снимката в новината.

14-ият международен фолклорен фестивал “Сребърна пафта” ще се проведе от 26 до 28 юли, а през трите дни на сцената ще се изявят танцьори и изпълнители от Мексико, Индонезия, Турция, Сърбия, Полша и България. Той се организира от община Кюстендил и НЧ “Пауталия 2008” – Кюстендил. Сред участниците от България са ФТА “Рила” (Дупница), ТА “Южняци” (Хасково), ДФ “Сребърна пафта” (София), ГАФ “Горска китка” (с. Преснян), КНТ “Омайниче” (с. Опицвет), ТГ “Оро на дворо” (София), ТС при НЧ “Хр. Ботев” (село Ярджиловци), ТГ “Огнени ритми” и “Фолкпалитра” (София).

Фестивалът се открива на 26 юли, четвъртък, от 17,00 часа с дефиле на участниците от хотел “Велбъжд” до площад “Велбъжд”, а от 17,30 часа започва концертната програма на Арката, която ще бъде открита от домакините от ФТА “Пауталия” с 20-минутна програма.

На 27 и 28 юли концертите на Арката започват от 18,00 часа, като всеки един от тях ще бъде по 3 часа.