Над 60% от фирмите, кандидатстващи за подкрепа пред НАП, имат неточности в документите

Над 60% от фирмите, които кандидатстват за подкрепа с оборотен капитал пред приходната агенция, допускат неточности в документите си, предупредиха от НАП. Към момента над 3400 търговци са получили подкрепа, а общата сума надхвърля 38 млн. лева. Най-големият брой кандидати за оборотен капитал са заведения.

Най-честите неточности в проектните предложения, с които се кандидатства пред приходната агенция, са в срока, за който се иска подкрепа, както и в посочения от компаниите оборот за предходната година, сочат данните на НАП. Има и кандидати, чиито обекти никога не са били затваряни със заповеди на здравния министър, както и такива, които декларират обороти за 2 месеца, които са по-големи от целия им годишен оборот за предходни периоди. Приблизително 50% от заявленията за подкрепа в размер на 10% от оборота на затворени обекти в молове или търговски центрове се оказва, че се отнасят за обекти, които не са на територията на молове или търговски центрове, което е задължително изискване за подпомагането, показват наблюденията на приходната агенция.

През тази седмица ръководството на НАП е увеличило тройно броя експерти на приходната агенция, работещи по програмата, за да се ускори допълнително комуникацията с кандидатите. В тази комуникация се изясняват неточностите и кандидатите коригират подадени данни. Друга промяна, която ускорява отпускането на помощта, е скъсяването на 7-дневния срок след отговор от кандидата до 1 ден, допълват от приходната агенция.  /БНР