Над 700 участници от Граово показаха таланти на Регионалния преглед за Националния събор в Копривщица

Областният управител на Перник Кирил Стоев откри Регионалния етап за XII Национален събор на народното творчество – Копривщица – 2022 г.
Над 700 участници от Пернишко показаха на сцената съкровищницата на Граово.
„От тази трибуна искам да ви кажа нещо важно – всички вие сте живото огнище на националното ни самосъзнание. Благодарение на общите усилия на млади и стари, даряващи време и средства, фолклорното наследство от предците ни, което показвате и го предавате на тези след вас е един от стълбовете на българския дух. Желая успех на всички ви и съм убеден, че ще представите област Перник пред цяла България, с най-доброто, което пази уникалността на граово по един неповторим и несъизмерим начин”, заяви Кирил Стоев.
В рамките на два дни (18 и 19 юни) на сцената на ОДК-Перник своите таланти и изпълнения показаха над 700 участници от общините Перник, Брезник, Радомир, Земен и Ковачевци. В събитието участваха 65 индивидуални изпълнители –певици/ певци, разказвачи и хумористи на традиционен фолклор, 16 певчески групи, 26 танцови формации и хора с песенен съпровод, 12 групи за словесен и обреден фолклор, групи за детски игри, поговорки, басни и легенди и 1 ансамбъл за народни песни и танци.
Журито на Регионалния етап бе в състав Милена Любенова от Института по фолклор, Милчо Георгиев, утвърден етнохоролог, Цветана Манова, етнолог.
Събитието се организира от Областна администрация – Перник и община Перник, а сред официалните гости на откриването бе и заместник областният управител Ива Борисова.