Над 80 общини у нас вече нямат автобусни превози, 150 фирми са прекратили дейността си за година

Снимка: Архив

Цената на билета може да скочи само с процента на инфлацията, проблем е пътникопотокът, отчитат сдружения на превозвачите

Автобусните и таксиметрови превозвачи отложиха насрочения си за днес протест за 13 октомври. Действията до момента не са политически, единствената цел е секторът да продължи да съществува, каза пред БНР Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

От края на май беше преустановено действието на специализирана мярка за подпомагане и на автобусния сектор – с 210 лева за всеки транспортен служител, припомни той. От края на юли вече не действа и мярката за подпомагане на служителите 60/40, което е лишило бранша на автобусните превозвачи от сериозна помощ, поясни Константинов.

„Новият дизайн на мярката 60/40 допуска само фирми с по-голям от 30% спад в оборота спрямо 2019 година. Това доведе до лишаване на бранша на автобусните превозвачи от една сериозна помощ, която получаваше от началото на годината и доведе до невъзможност голяма част от фирмите да осъществяват дейността си”, сподели Константинов.

Голяма част от фирмите не са получили все още всичките си пари по подпомагането до момента. „Темата е само икономическа. Благодаря и на колегите, и на заетите в бранша, и на представителите на правителството, че вчера в продължение на 3 часа всички положихме неимоверни усилия да опровергаем твърденията, че действията са ни политически и доказахме и пред нас, и пред колегите и обществото, че единствената ни цел е секторът да продължи да съществува. Трябва да отбележим, че автобусните превози не са само тези, които осъществяват екскурзии и които също са засегнати. Не са и само тези, които извършват превоз на работници и служители, и не са чак толкова засегнати, и тези, които извършват ученически превози. Автобусните превози в главната си част са тези, които извършват социална услуга и предоставят такава на гражданите. Това са превозите по редовни автобусни линии, които са длъжни да пътуват със или без пътници, предоставящи съответните отстъпки за категориите пътуващи и са длъжни да не преустановяват обслужването”, каза Ивайло Константинов. По думите му представителите на правителството са разяснили причините, поради които не може да бъде променен дизайнът на мярката във вида, в който е съществувал през първата половина от годината, като са поели конкретен ангажимент при излишък от други мерки и трансфериране на бюджетни пари да бъдат компенсирани най-засегнатите сектори в автобусния бранш.

„За съжаление в над 80 общини в България вече няма превози, не по друга причина, а точно заради това, че от около 500 фирми, които извършваха подобен превоз, в рамките на една година намаляха със 150. Така че в тази посока ще мислят и затова поискаха двете седмици, пък ние декларирахме готовност за съдействие във всяка една посока, за да можем да бъдем включени в работни групи и в рамките на този период заедно с Министерството на финансите да бъде изготвена мярка, която да бъде работеща за сектора”, коментира още Ивайло Константинов от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

„Ние всички, 99,90% от превозвачите в България в автобусния транспорт, нямаме намерения и нямахме намерения да предприемаме никакви стачни действия“, декларира Васил Пиронков, председател на УС на Камарата на автобусните превозвачи. Той е скептичен, че за две седмици ще може да се стигне до изплащане на средства към превозвачите.

Предстои ли поскъпване на билетите за автобусни превози? Цената при редовните автобусни линии трудно би могла да бъде коригирана, процедурата не е лесна, изтъкна Ивайло Константинов. „Или ако се случи това, то е само с процента на инфлацията, който не е никак малък.“ „Ако ще има такива поскъпвания, те ще бъдат разрешени от възложителя, и то с процента на инфлацията“, добави Васил Пиронков.

Според Константинов няма нагласа сред превозвачите за „търсене на различна от тази цена, защото проблемът не е цената, проблемът е пътникопотокът, особено в рамките на последната година и половина“.

„Българският гражданин в този тежък момент е достатъчно обеднял. Ние трябва да издържим, без да увеличаваме цените“, категоричен е Пиронков. Той обаче допълни, че има общини, които години наред не са променяли цената и там могат да се очакват промени за превози на къси разстояния.

„С някакви стотинки в билетите, което не е нещо съществено.“/БНР