Загиналите от земетресението в Афганистан достигнаха 1000 души (обновена)

1500 са ранените до момента

Жертвите от земетресението в Афганистан в нощта срещу сряда се увеличиха до най-малко 1000, заяви зам.-министър, отговарящ за справянето с бедствия, предаде АФП.

“Според информацията, която имаме досега, са загинали най-малко 1000 души, 1500 са ранените, каза Шарафудин Муслим на пресконференция в Кабул. Властите очакват броят на жертвите и пострадалите да се увеличи.  Ройтерс съобщи, позовавайки се на представители на същото ведомство, че земетресението с магнитуд 6,1 по Рихтер с епицентър в югоизточна провинция до границата с Пакистан, е убило на-малко 950 души. На-тежко са пострадали четири окръга в провинция Пактика. Кадри показват разрушени домове и руини.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център, земетресението е усетено в Пакистан и Индия. Има данни за разрушения на пакистанска територия, а в социалните мрежи са публикувани и разкази на очевидци за множество ранени Все още се очаква информация за засегнатите хора в по-отдалечените населени места. В ход е спасителна операция, като са включени и хеликоптери за превозване на ранените./БНР