Наименованията Димитровград и Цариброд стават еднакво валидни в Сърбия

Нова табела на сградата на община Цариброд (Сърбия) с традиционното название на общината на български език бе поставена в събота. Снимка: БТА

Димитровград в Западните покрайнини си върна официално името Цариброд. Наименованията “Димитровград” и “Цариброд” ще имат еднаква сила на официална употреба за първи път от 1951 г. и ще се използват на обществени сгради, пътни знаци и документи. В присъствието на посланика ни Радко Влайков и евродепутата Андрей Ковачев днес на сградата на общината беше сложен надпис на сръбски и на български език.

В скоро време сънародниците ни в Цариброд ще могат да използват българската именна система, съобщи Ковачев: “Жените да имат възможността изписват имената си с „-ова“, както е в българската именна система и накрая – с „а“ за женските имена. И записването на община Цариброд с историческото име „Цариброд“, а не както е било преди това прието – комунистическото Димитровград. На сръбски ще бъде изписано като „община Димитровград“, а отдолу ще се запише „община Цариброд“ на български”.

 

 

 

Източник: bnr.bg