Найден Найденов: Заложихме на младите и бяхме 4 години шампиони, сега вървим по същия път

Марек Юнион-Ивкони (Дупница) завърши на десето място след първия полусезон в първенството на efbet Супер Волей с два успеха и девет загуби и 6 точки. Така тимът от Дупница, който е съставен, в по-голяма част от млади момчета под 20 години, засега е в златната среда. Това обаче съвсем не е успокояващо, като двата тима зад него в таблицата, са съвсем близо. Както е известно последният от класирането отпада от елита, а предпоследният играе плейаут с втория от Висша лига. Равностойността предвещава оспорвани битки и през пролетния полусезон, като интригата за разпределението на местата ще е до последно.

Старши-треньорът на Марек Найден Найденов заяви, че се надява изминалият първи полусезон да е положителен за израстването на младите състезатели, а ето още какво каза той за BGvolleyball.com за целите пред състава за настоящия сезон.

  • Вашето обобщение за изминалия първи полусезон?
  • Реалните амбиции и възможности, които имаме в отбора, не са свръх големи. През тази година играем с млади момчета, като повечето от тях не са били основни състезатели. Затова естествено имаше доста амплитуди и неубедителни мачове в първенството. Но това го очаквахме. Надявам се, че този изминал полусезон е положителен за тях като израстване. Естестено продължаваме да работим и да налагаме тези млади момчета. Стремим се те да придобият опит. С малки изключения резултатите са близки до това, което очаквах. Имахме някои двубои с шансове за по-добро представяне. Опитът си каза думата и във важните моменти не успяхме.
  • Има ли опасност от изпадане от елита?
  • Опасност от изпадане винаги има. Но смятам, че имаме още доста мачове да изиграем. Надявам се да спечелим тези, които са по нашите възможности. Надявам се и да запазим тази позиция, на която сме в момента.
  • Каква е целта пред отбора?
  • Основните ни цели са две. Първата е запазване на мястото ни в елита. Другата е обиграване на младите ни волейболисти и тяхното развитие.
  • Вече разчитате и на либийския национал Мохамед Гарваш-Ташуна. Доколко ще помогне неговото присъединяване?

  • Да, той вече изигра три мача. Успя да ни помогне за успеха срещу Славия. Това му бяха първите срещи в българското първенство. Трябва още време да се сработи с тима. Най-хубавото е, че мога да го ползвам на два поста – посрещач и диагонал. За момента се опитвам да го вакарам в римътъм и да придобие самочувствие. Смятам, че за следващия полусезон неговото присъствие ще се почувства осезателно. Да, тренира от три месеца с нас, но друго е да започне да играе официални мачове. Мохамед Гарваш е играч, който ми харесва, той е амбициозен и трудолюбив. Но това се отнася и за всички момчета в състава, като тепърва ще показват възможности.Преди години, преди да станем шампиони, работихме по същия начин – залагахме и развивахме млади състезатели. След това 4 поредни години спечелихме титлата в първенството. Сега вървим по същия път.