Най-големият SUV на KIA вече се зарежда от контакта

Днес КИА Моторс представи новия Sorento плъгин хибрид – една версия на глобалния SUV флагман на КИА с ултраниски вредни емисии. Новият модел съчетава изключителна практичност с ниски експлоатационни разходи и висока мощност.

Sorento плъгин хибрид е втората електрифицирана версия в моделната гама на Sorento. Новият вариант комбинира мощен турбобензинов двигател с батерия с голям капацитет и мощен електродвигател, което дава възможност на водачите да изминават кратки разстояния изцяло на ток, с нулево ниво на вредни емисии.

Sorento плъгин хибрид е базиран на ново поколение SUV платформа на KИА, която гарантира функционалност и обширно вътрешно пространство.

Sorento плъгин хибрид е не само моделът с най-ниските емисии в гамата на Sorento, но и най-мощният. В неговото ‘турбо-хибридно’ сърце е разположен 1,6-литров двигател T-GDi, който генерира до 180 к.с. и въртящ момент от 265 Нм. Двигателят е комбиниран с 13,8-киловатчасова литиево-йонна полимерна батерия и мощен електрически мотор, който генерира мощност 66,9 кВт и въртящ момент от 304 Nm. Комбинираната максимална мощност от 265 к.с. и въртящ момент от 350 Нм гарантират ниско ниво на вредни емисии и висока ефективност на новия електрифициран задвижващ агрегат.

Мощността се предава към 4-те задвижващи колела посредством 6-степенна автоматична трансмисия, която позволява пълната мощност на ДВГ и електромотора да се предава равномерно с минимални загуби. Това осигурява мигновенна реакция при ускорение на всяка предавка. Поредицата иновации в задвижването на новия Sorento плъгин хибрид го правят най-модерния PHEV на КИА. Новият модел е оборудван с първата за марката независима система за водно охлаждане на батерията, която поддържа температурата на батерията в оптимални граници и води до подобрена ефективност на високоволтовия акумулаторен пакет.

Sorento плъгин хибрид предлага обширно вътрешно пространство за 5 или 7 пътници в зависимост от избраната модификация. Моделът притежава и един от най-обемните багажни отделения в своя клас – до 809 л (за 7-местната версия) или 898 л (за 5-местната версия).

Визуално Sorento плъгин хибрид запазва модерния екстериорен облик на другите модификации в моделната гама, с ‘eco plug-in’ лога и извод за зареждане. По отношение на интериора, моделът е сходен на останалите версии, с изключение на рестилизирания 12,3” изцяло дигитален инструментален панел с нови, ясно очертани графики и визуализации. Водачите могат да следят в реално време състоянието на заряда на батерията, както и потока на електрическа и бензинова мощност на задвижващия агрегат. Съвременната мултимедийна система с 10,25″ сензорен екран е с нова функционалност, която позволява на водача бърз достъп до локацията на зарядните станции по запланувания маршрут.

Подобно на останалите модели в SUV гамата, Sorento плъгин хибрид предлага редици технологии, които увеличават степента на безопасност, свързаност и информационно-развлекателни системи./autobild.bg