Най-красивата сграда в Перник става на 65 години 

Днес се навършват 65 години от откриването на Двореца на културата в Перник, превърнал се с архитектурното си великолепие в един от символите на града.

Идеята за изграждане на Културен дом в Перник датира от 1945 г., но предложените идейни проекти тогава не са одобрени, припомнят от Държавния архив в Перник. С постановление от 16 януари 1953 г. на Министерския съвет се дава разрешението за построяване на Дворец на културата. В първа точка е разпореден срокът, в който да се извърши строежа, като се задължават две министерства да окажат изцяло съдействие. Министерство на комуналното строителство и благоустройство трябва да осигури проектите и сметната документация, а Министерство на строежите да представи доклад за включване на строежа в капиталовата програма за 1953 г. Проектант е завършилият в Берлин архитект Александър Дубовик – носител на национални и международни награди.

Строителството на сградата продължава три години и половина и Дворецът на културата в Перник се превръща в най-голямата и внушителна сграда с подобно предназначение към този момент не само в България, но и на Балканския полуостров. Проектиран е така, че да се използва за представяне на най-големите спектакли на Народния театър и Националната опера и балет.

В архитектурно отношение са търсени елементи, близки до традиционните. Всички използвани строителни материали са български – колонадата е направена от врачански камък, корнизите и рамките от русенски камък, другите части са оформени от гранит. Български са също акустичните материали и богатата декорация от жаблянски камък. За изграждането на Двореца на културата са ангажирани майстори от цялата страна, сред които Методи Тодоров – един от най- добрите майстори на гипсови отливики.

Работата по строежа се наблюдава директно от зам.-министъра на комуналното строителство и благоустройство и от главния архитект Борис Марков, а орнаментите и художествените детайли са под контрола на скулптурите Любомир Далчев и Михайло Парашчук. Скулптурните пана и барелефите са дело освен на тях двамата, и на Секул Крумов, Б. Тилов, както и на редица известни в национален мащаб керамици.

Дворецът на културата е официално открит на 10 февр. 1957 г. от зам.- председателя на Министерски съвет Вълко Червенков. От своя страна председателят на Градския общински народен съвет организира грандиозно тържество, на което присъстват много гости, официални лица и граждани, а тържественият концерт събира на една сцена хор „Темелко Ненков“, пионерския хор „Миньорска радост“, симфоничния оркестър, възпитаниците на Детската музикална школа и артисти от градския драматичен театър.

(Използвана е информация от Ф.425 „Дворец на културата – Перник“ и от юбилеен сборник „50 години Дворец на културата“)