Намаляват до 90 км/ч скоростта в участъка на трагедията на АМ “Струма”?

Сред първите мерки, които Министерството на регионалното развитие и благоустройството може да предприеме на пътния участък Драгичево – Долна Диканя, където стана катастрофата със северномакедонския автобус с 45 загинали и седем ранени, е да отстрани щетите по пътя, да завърши “изостаналата маркировка”, да оправи мантинелата и с КАТ да промени скоростта, както е заложена по проект – от сегашните 120 километра в час на 90 километра в час. Дългосрочните мерки са, за да се подобри поддържането на пътната инфраструктура. Това каза на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова при представянето на резултатите от възложената от нея проверка на пътния участък Драгичево – Долна Диканя, където стана катастрофата.
Министър Комитова коментира, че това е необичайна катастрофа. Очевидно не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар, много странно събитие – пожар, който е основната причина за жертвите според мен, и нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус, допълни министърът и поднесе съболезнования на близките на загиналите.
Тя уточни, че пътната настилка като грапавост е добра и е в много добро състояние. Съпротивлението на хлъзгане е добро и като цяло настилката е в добро състояние. Новата маркировка в средната линия е в допустими граници при суха настилка, има видимост, каза министърът. Мантинелата “рибешка опашка”, която е поставена през 2007 г., е отговаряла на тогавашните норми.
По разчети на пътната агенция само за подмяна на мантинелите в този пътен участък ще са нужни около 30 млн. лева само на тази отсечка.
Комитова напомни, че за този път няма Акт 16, защото не са приключили отчуждителните процедури и допълни, че започва интензивно да се инициира завършването им. Тя повтори, че пътят не е магистрала, а се води скоростен път и изтъкна, че за да се поддържа скорост на един път, не е достатъчно той да е широк, а при магистралите се спазват определени наклони, в това число и на завоите. При превишаване на тези норми се счита, че това не може да е магистрала, защото при такъв обект се изискват по-малки наклони и по-плавни завои, напомни министърът.
Ръководството на пътната агенция обясни, че ще се прави одит на пътната безопасност на участъка.
От Агенция “Пътна инфраструктура” посочиха, че в следващите дни при подходящи метеорологични условия в района на пътния инцидент с автобуса от Република Северна Македония ще бъде направена смяна на мантинелите и ремонт на настилката, увредена от пожара. По тази причина най-рано до петък – 3 декември, ще бъде възстановено движението в посока Благоевград при 31-ви км на магистрала “Струма”, посочиха от АПИ. Дотогава движението от пътен възел “Боснек” до пътен възел “Старо село”, от км 31+180 до км 32+952, за Благоевград ще се осъществява двупосочно в платното в посока София.
Пътнотранспортното произшествие в нощта на 23 ноември беше при приблизителен км 31+900 на автомагистрала “Струма”. В този участък няма концентрация на пътни инциденти, коментираха от АПИ. Отсечки с концентрация на пътни произшествия за 2020 г. по данни на МВР, цитирани от пътната агенция, на територията на област Перник са участъкът от км 35+500 до км 36+100 на АМ “Струма” и път I-1 София – Кулата от км 287+000 до км 287+300, съвпадащ с пътен възел “Даскалово” на АМ “Струма”.