Намалява производството на мляко на Балканите

Сърбия забрани износа на млечни продукти заради недостига им в страната

Намалява производството на мляко на Балканите, отчитат организациите на производители и търговци
В Гърция фермерите от различни райони на страната вече алармираха , че заради растящите цени на фуражите ,в скоро време на пазара ще има недостиг на прясно месо и мляко, а следователно и на всички млечни продукти.
Оборотът на търговията с млечни продукти е спаднал поне с 15 процента за различните компании.
Недостиг на мляко има в Черна гора и в Босна и Херцеговина. Правителството в Белград замрази цената на литър мляко и забрани износа му до 30 септември заради дефицит.
В Босна и Херцеговина производството е спаднало рязко – тази година са произведени 12 милиона и половина литра по-малко в сравнение със същия период миналата година.
Причината е ръстът в цените на фуражите на фона на сушата и недостатъчно количество изкуствени торове.
Средната цена на млякото в региона е 40 евроцента, а реалната му стойност трябва да е почти евро и половина, предупреждават производителите.

Сърбия забрани износа на мляко и млечни продукти, заради недостига им в хранителните магазини. Властите призоваха да не се създава паника и увериха, че пазара ще се стабилизира до няколко седмици.
Криза с млякото и млечните продукти има във всички райони на Сърбия.
“Нямаме мляко в магазина. Последната ни доставка беше преди 15 дни”, разказва продавачка.
Причина за недостига е намаленото производство. Заради ниските изкупни цени на млякото и високите разходи във фермите, през последните месеци производството на мляко в Сърбия е намаляло с 30%.
“Работим както обикновено, но разходите са много по-големи в сравнение с миналата година. Цената на килограм кондензирано мляко е 56 динара. Толкова струва и литър мляко. Производството е много скъпо, за това все по-малко хора се занимават с фермерство. Въобще няма млади хора, само възрастни продължават да произвеждат мляко”, коментира Предраг Екирис, фермер.
За да овладеят кризата, властите фиксираха цената на дълготрайните млечни продукти. Износът е забранен до края на септември, което може да предизвика дефицит в други държави. Черна гора обяви, че в страната може да се стигне до недостиг на мляко и млечни продукти, защото са много зависими от сръбския внос.
Според статистиката за първите седем месеца на тази година от Сърбия в Черна гора са били изнесени млечни продукти на стойност почти 13 милиона долара. За криза с производството на мляко, предупреждават и в други райони на Европа. Освен разходите, друга причина е голямата суша през последните две години.