Наплив! По 150 души на ден качват Стобските пирамиди срещу 2 лв.

Беседките за отдих са надраскани с посвещения от туристи кой кога е посещавал природния феномен, в горещините не тръгвайте по екопътеката, без да се запасите с вода

 

Стобските пирамиди се превърнаха в любима дестинация през лятото не само на чужденци и туристи, но и на емигранти, които се връщат за отпуските в родината. Според официалните данни  дневно по около 150 души изкачват природния феномен, напливът на чужденци също е много голям. „Всеки вторник през юли и август организирано на пирамидите идват туристи от Чехия. Идват и хора от Франция и Гърция”, каза Боряна Дурданова от екипа на центъра. И за нашите, и за чуждите туристи входът при пирамидите е 2 лева, а за пенсионери и ученици – 1 лев.

Паркингът е безплатен. Теренът към пирамидите е много приятен за ходене, а по време на горещините не само се наслаждавате на чист въздух и красива планинска природа, но и успешно горите калории, казват туристи. От центъра предупреждават преди издаването на билети задължително да тръгнете към пирамидите с вода. За отмора са направени няколко беседки, има и пейки. Докато си почивате в беседката, може да разберете кой и кога е посещавал Стобските пирамиди. Беседките са издраскани с надписи с точната дата, месец, година и имена на различни посетители. Отбелязали са се даже хора от Бургас. По пътя има и информационни табели, на които са разказани легенди, свързани с пирамидите. Една от най-известните легенди е за групата пирамиди, наречена Сватовете: “Някога сватове от село Колибите взели мома от съседното село Стоб. Невестата била забулена според обичая.

Младите хора се женели, без да се познават. Едва след венчавката младоженецът отбулвал булката. Вървели сватовете по пътя към село Колибите, пеели сватбарски песни и се чудели каква ли невяста водят със себе си. Когато минавали по южния склон на Кулския рид, духнал планински вятър ладовник, повдигнал тежкото червено було на невястата и открил лицето й. Ахнали сватовете пред хубостта на булката, а кумът от умиление понечил да я целуне. Ужасени какъв срам щял да стори кумът, всички се вкаменили и до днес стоят така със своята красота и величие.”

Преди месец община Кочериново изпрати на място експертна комисия, която огледа състоянието на двете екопътеки към пирамидите и се очаква да препоръча някои подобрения и процедури по дестинацията. През май месец пък съветниците в Кочериново отхвърлиха предложение за отдаване на концесия на Стобските пирамиди, които са част от 100-те национални обекта в страната, което предизвика недоволство сред местните жители. Общинският съвет реши, че не дава съгласие на кмета да проведе обществена поръчка за стопанисване на екопътеката, изградена по европроект, и допълнителна екопътека за инвалиди към пирамидите, с цел поддръжка на туристическата инфраструктура и оптимизиране на разходите.