Направиха първа копка на голям супермаркет в Банско въпреки подписка със стотици “против”

Първа копка за изграждане на супермаркет “Билла” бе направена в Банско въпреки преобладаващото недоволство на местните хора. Символичното начало на строителството беше дадено от страна на инвеститора – инж. Николай Дойчев и Георги Димитров, а от страна на строителя – арх. Ина Каназирева и управителя Владимир Владимиров.

Строителството на супермаркета започва след дълго и спорно гласуване в продължение на години. Точка на въпроса дали да има, или не магазин от веригата в зимния курорт е поставена на сесия на Общински съвет през януари 2021 г. Съветниците, голяма част от които са гласували в предишни мандати за даване зелена светлина на проекта, в настоящия мандат търсят начин да спрат реализирането му. Обобщението на положението е направено от един от ветераните в Общинския съвет, който казва „каквото и решение да вземем – все ще бъде грешно”.

Гражданите на Банско също не са единни в мнението си дали е добре, или не да има хипермаркет в града. Събрана е дори подписка „против”, в която фигурират имената и подписите на стотици жители на града. Собствениците на малки търговски обекти обаче са по-категорично против заради опасенията си, че магазин от голяма верига ще удари оборота на кварталните хранителни магазини.

С цел да се предотврати строителството на хипермаркета, несъгласните с това търсят и становищата на различни регулатори и държавни институции, но те не дават становища за потенциално нарушаване на екосистемата, качеството на водата, архитектурната самобитност на Банско и т.н.

Инвестиционният проект включва хипермаркет със склад за зареждане, паркинг за клиенти с 80 места. Разрешено е  ниско строителство до 10 м или 3 етажа.
На 3 юни 2020 г. за проекта е проведено обществено обсъждане. От РИОСВ дават зелена светлина за строителството, като отчитат, че теренът се намира в урбанизирана зона и не се налага изготвяне на екологична оценка на заявения проект за изменение на Общия устройствен план. Конкретното искане е за изменението на общия устройствен план с промяна в предназначението от озеленена територия в такава за жилищно строителство.
Визата за строителството на мястото е издадена пред 2005 г. и носи подписа на тогавашния кмет Александър Краваров. През 2018 г. е издадена виза от гл. архитект на общината за изработване на инвестиционен проект за хотел, търговски обекти за хранителни и нехранителни стоки и паркинг. С решение от 27 юни 2019 г. ОбС-Банско допуска изменение на общия устройствен план.