Напрежение в Банско! Коуъркинг център сее Ковид, заразени не са в карантина

  • Собственикът Матиас Зайтлер: Помолихме нашите членове да се изолират, докато не получат отрицателен тест

  • Въвеждат строги мерките за ски състезанията от Световната купа

Заразени с коронавирус, които не са в карантина, нагнетиха напрежение между чужденци, пребиваващи продължително време в Банско. За източник на заразата в социалните групи на англоговорещи и рускоговорещи се посочва общността на най-големия коуъркинг център в Банско. Собственикът му Матиас Зайтлер излезе с официално изявление, в което заявява: „Няколко членове на нашата общност са дали положителни резултати за Covid – както и няколко души, които не са членове на нашата общност, но с които са се ангажирали при различни дейности и места в града. В момента не е ясно откъде е възникнал нулевият случай и не съм сигурен дали това е толкова лесно да се определи, тъй като очевидно рискът от инфекция присъства навсякъде, въпреки мерките, които предприемаме в коуъркинг пространството. Информирахме всички наши членове за ситуацията и ги помолихме да стоят настрана от други хора и коуоркинг пространството, докато не получат отрицателен тест. Имаме повече хора, които изглежда развиват симптоми, така че това не е изолиран инцидент, а нещо, което се разпространява из Банско в момента. Така че, ако през последната седмица сте имали членове на коуоркинг във вашия ресторант, спа, фитнес зала, парти, танцов клас, йога сесия, художествен клас, апартамент, къща за гости, доставяли сте им храна или сте ги срещали другаде, тогава има риск да получите изложени на Corona, независимо кои превантивни мерки сте използвали. Няма причина за паника, но всеки, който има симптоми, очевидно трябва да остане вкъщи и да се изследва”, се казва в изявлението на Зайтлер.

Същевременно стана ясно, че организацията на ски състезанията в Банско тази година ще бъде различна. С оглед безопасността на състезатели, организатори и други служебни лица са въведени няколко зони за сигурност, където ще са стартовете. В зависимост от зоната за достъп ще бъде задължително представянето на отрицателен антигенен или PCR тест. Публика на състезанията няма да има. Ще бъде ограничено движението по пътя от Банско до Бъндеришка поляна, като ще бъде регулирано от полицията. Контролът на автомобилния транспорт ще бъде много строг, ще се пропускат само коли с акредитация, заверена от ФИС и МВР. Организацията се координира между общината, МВР, БФС и ФИС, поясни кметът Иван Кадев.

По време на състезанията за световната купа проверките за спазване на противоепидемичните разпоредби ще продължат. От началото на туристическия сезон досега са извършени 300 проверки и са съставени над петдесет акта и предписания. Контролът не е спирал, особено засилен е в края на седмицата, когато в Банско пристигат много туристи, заяви още кметът Кадев.