Напрежение в Разлог! Трима роми пребиха шефа на общински отдел

  • Методи Колев е с комоцио, след като отишъл да провери сигнал за незаконно добити дърва

  • Ромският квартал се охранява от полиция и жандармерия, кметът иска най-строги наказания

След поредния инцидент с жители на кв. „Нов път” в Разлог се натрупва напрежение. Повод за недоволството този път е нападението на трима роми на възраст 33, 45 и 47 години върху началника на общинския отдел „Обществен ред и сигурност” Методи Колев. В изпълнение на служебните си задължения в следобедните часове във вторник той отишъл по сигнал за превозване на незаконно придобита дървесина. Там обаче тримата роми му нанесли побой, вследствие на което общинският служител е получил комоцио и други травми и е бил настанен за лечение в МБАЛ-Разлог.
Колежката му – гл. експерт в отдел „Екология“, се е намесила и повикала полиция, като е успяла да предотврати по-нататъшен побой.
Нападателите са задържани за 24 часа и срещу тях е образувано досъдебно производство. Органите на реда в доклад до прокуратурата с оглед експертизите за здравословното състояние на пострадалия ще искат повдигане на обвинение, което е съизмеримо с тежестта на извършеното деяние – нападение над служител при извършване на служебните му задължения.
Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев обяви, че иска най-строги наказания за извършителите на изключително дръзкото нападение от жители на ромския квартал „Нов път“ в Разлог над служител над общината. „Апелирам и настоявам тези извършители да получат наказание, съобразено с цялата тежест на закона. Искам бързо и ясно да се получи законово възмездие. Ще бъда безкомпромисен към подобни прояви. Очаквам служителите на МВР да предприемат незабавни действия, които да пресекат подобни действия на насилие и неспазване на закона“, коментира кметът на Разлог инж. Герчев.
Ромският квартал в Разлог се охранява от полиция и жандармерия. Директорът на ОД на МВР гл. комисар Кандев е категоричен, че това грубо посегателство над общински служител е абсолютно недопустимо и е грубо нарушение на закона, като ще бъдат предприети всички законови действия. „В случая е нападнат човек, но посегателството е и над държавата. Предприети са действия и е създадена организация за опазване на обществения ред, безопасност и сигурност. Оперативната работа на терен продължава и служителите на МВР изпълняват стриктно задачата си за контрол, превенция и недопускане на безконтролно нарушаване на закона“, допълни гл. комисар Кандев пред БНР.
Поредната нагла проява предизвика категоричната позиция на разложани, представена чрез Инициативен комитет – гр. Разлог. Комитетът заяви подкрепата си за Методи Колев и семейството му и апелира прокуратурата да си свърши работата. Членовете на комитета предупреждават, че ще следят за случая и ще настояват виновните да бъдат наказани според закона. Те обмислят и вариант за граждански протест. Инициативният комитет излезе с емоционално обръщение в социалните мрежи: Уважаеми граждани, за период от 7 месеца отново побой от страна на роми върху гражданин, изпълнявал служебен дълг. Докога ще търпим тези своеволия от страна на ромите? Събуди се, Разлог, нека живеем спокойно в нашия град. Нека родителите ни не се страхуват да останат сами, нека децата ни спокойно се разхождат”. Периодът, който визират от Инициативния комитет, е с начало м. май, когато имаше сблъсък между жители на Разлог и живеещи в махалата по повод обвиненията за ударено дете, което се опитвало да извърши кражба.