НАП е осъдена за теча на лични данни

Една от жертвите на грандиозния теч на лични данни от НАП през лятото на 2019 г. е успяла окончателно да осъди приходната агенция да й плати обезщетение от 500 лв. Това се вижда от решение на Върховния административен съд (ВАС) от 10 май, цитирано от “Сега”

Делото е заведено от К.С., която претендира за 1000 лв. неимуществени вреди, настъпили от неправомерното бездействие на НАП да изпълни задължението си да защити по сигурен начин данните й като гражданин. В крайна сметка жалбоподателката получава двойно по-малко пари.

Интересното е, че прокурорът по делото – Тодор Мерджанов, заема страната на НАП и настоява искът на К.С. да бъде отхвърлен.

К.С. не е единствената, която съди НАП за вреди. Досега най-малко седем души са спечелили на първа инстанция дела срещу агенцията.

По-рано Комисията за защита на личните данни прие, че НАП не е приложила подходящи технически и организационни мерки, в резултат на което е осъществен неоторизиран достъп до личните данни на гражданите.. НАП бе глобена с 5,1 млн. лв., но обжалва наказателното постановление и делото още се гледа пред Софийския районен съд.

Прокуратурата също не е приключила разследването за скандала “НАП-лийкс”. В края на юли 2019 г. по делото бе арестуван шефът на фирмата за киберсигурност “Тад Груп” Иван Тодоров. Той бе обвинен за кибертероризъм заедно с 20-годишния си служител Кристиян Бойков. Търговският директор на дружеството Георги Янков получи обвинение за подбудителство.