Народните представители от 46-ото Народно събрание положиха клетва

Народните представители от 46-ото Народно събрание положиха клетва да спазват конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Традиционно след клетвата в пленарната зала прозвучаха химнът на България и химнът на ЕС.

Румен Радев: Най-важната задача пред парламента е съставянето на редовен кабинет

Първото заседание на 46-ото Народно събрание бе открито от най-възрастният присъстващ народен представител – Мика Зайкова от “Има такъв народ”. Тя удари първия звънец и на 45-ия парламент.

“Нека да бъдем добри, нека да бъде усмихнати, нека да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ – за просперираща България, за народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз”, каза тя.

Зайкова посочи, че е привилегия да открие първото заседание на новия парламент.

“Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България”, допълни Зайкова.

“Нашият мъдър народ ни каза нещо много важно – не иска да живее повече така, иска промяна”, отбеляза още тя.

Преди началото проверка на кворума показа, че в НС присъстват 214 от 240 народни представители.

В пленарната зала е президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет, представители на основните вероизповедания в страната, на съдебната власт и на дипломатическия корпус.

На откриването присъства президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов и бивши председатели на Народното събрание.

На влизане в сградата депутатите получиха папка с Конституцията, справочник за структурата на администрацията, правилник за работата на НС и указания как се работи с електронната система за гласуване.

След изявленията, които ще направят представители на парламентарно представените партии и коалиции, ще бъде избран председател на 46-ото Народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Депутатите ще изберат и заместник-председатели на парламента.

Заседанието се предава пряко по БНТ и БНР.