Населението на с. Шипочано е малобройно, но с големи достойнства

Уважаеми читатели, на страниците на вестник „Вяра” продължаваме да публикуваме разказите на Милчо Спиров. Той е роден в кюстендилското село Шишковци, като животът му протича  между Шишковци, Кюстендил и Дупница.

Сега е на 85-годишна възраст и продължава да обогатява културния и интелектуален живот в Кюстендилския край.

Очакваме и други наши читатели да ни изпратят свои истории и спомени, които да бъдат публикувани на страниците на вестник „Вяра”.

Населението на с. Шипочано е достойно за пример и подражание. На двата бряга на р. Струма са разположени в непосредствена близост двете села Шипочано и Шишковци. Макар и в непосредствена близост, двете села заедно с населението си имат свои характеристики. Съседното село Шипочано е кацнало върху котловината на р. Струма, в полето на Конявската планина, а моето родно село Шишковци е разположено в пазвите на Струмското поле. Двете села имат различни почвено-климатични условия, които се отразяват в поминъка на населението.

Шипочано, както и много други села, е било многолюдно, но сега едва наброява шестдесет жители. Малобройното население има основание да се гордее с много човешки добродетели, които може да служат за пример на нашите управляващи държавата.

Внезапното ми присъствие на черковния празник „Св. Петка” в малката им черквичка ми даде основания да заключа, че не броят, а качеството на населението оставя трайна диря на поколенията.

В „Мъдростта на вековете“ е отбелязано, че съединението прави силата, а там населението е свързано в такава симбиоза на единство, че един без друг трудно може да оцелеят.

Доказателство за творческата сила на единството е построяването на малката, но кокетна черквичка „Св. Петка“.

Заедно с мен на този черковен празник присъстваше и майсторът при построяването на черквата, 95-годишният Павел Атанасов.

Населението подчерта голямата си благодарност към безкористната, безплатно оказана помощ от майстор Павел.

Трудно, много трудно ми е да опиша тази признателност. Молитвата на отец Васил, споделеният обяд и приятелският разговор ми дават основание, че такава дружба между българския народ само може да му гарантира светло бъдеще. Затова и в краткото си слово пред миряните казах, че те са достойни да дадат урок на нашите държавници по какъв начин се постигат успехите.

Милчо Спиров