НАТО започва да се изтегля от Афганистан от 1 май

Българският контингент също ще напусне раздираната от война страна

Съюзниците от НАТО взеха решение за постепенно изтегляне на контингентите в мисията „Решителна подкрепа” в Афганистан. Това съобщи късно вечерта на 14 април българското външно министерство.

„През 2001 г. съюзниците заедно взеха решение за активиране на чл. 5 от Северноатлантическия договор за първи път в историята на НАТО. Днес, отново заедно, взеха решение за постепенно изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията „Решителна подкрепа”. Процесът ще продължи няколко месеца”, разясняват решението от ведомството. В момента 42-рият български контингент продължава да е част от мисията и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците.

„С поетапното изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан не се прекратява ангажиментът на съюзниците към стабилността в страната. Това ще позволи отварянето на нова страница в отношенията с Афганистан. В процеса на прекратяване на мисията съюзниците ще следват отговорен подход, с цел запазване на постигнатото през последните 20 години, включително по защитата на човешките права, особено правата на жените, децата и малцинствата”, допълват от българското МВнР./СЕГА