Научната и медицинската общност в Италия считат, че Омикрон е ендемия

Омикрон в голямата си част сред ваксинираните създава форма на грипно състояние

За интензивно лечение в Италия за последното денонощие са приети близо 1700 пациенти, като заразените са 220 000 хиляди души, сочи официалната статистика.
Част от научната и медицинска общност в Италия са на мнение, че няма вече смисъл да се съобщават на дневна база заразените, а да се премине към седмични данни.
По-важното в тази ситуация е да се съобщават на дневна база постъпилите с пневномия от Covid-19 за болнично лечение и колко с други заболявания и с положителен тест.
Според медицинската общност в Италия Омикрон в голямата си част сред ваксинираните създава форма на грипно състояние и трябва да се третира като ендемия.
Трябва да се тестват само хоратата със симптоми, считат част от областните управители в Италия, защото иначе ще се затрупат с тестове, а високият брой, който се дава за заразените в Италия, създава лош имидж на страната. А ваксинираните ще достигнат почти 95 на сто и се очаква да се излезе от пандемията през пролеттта.
Според одобрени преди дни от правителството на Италия нови мерки за овладяване на коронакризата от 10 януари се изисква така нареченият супер зелен пропуск, който получават само ваксинацираните или прекаралите Covid, с давност от 6 до 9 месеца, важи при посещение на спортни и културни събития, в музеи, в заведения на закрито и на открито, както за всички видове обществен превоз и спортни съоръжения.
От 16 декември до 31 януари за влизащите в страната граждани от ЕС е необходим PCR тест 48 часа преди това или 24 часа преди това антигенен тест – това за ваксинираните. За неваксинираните обаче и при отрицателен резултат се налага петдневна карантина. /БНР

 

Ендемия, епидемия, пандемия – по какво се различават