Националният протест в памет на загиналите по пътищата в цялата страна

Трябват работещи мерки за пътна безопасност

На много места в страната граждани излязоха на протест срещу срещу войната по пътищата и в памет на загиналите при катастрофи – в националния протест се включиха София, Шумен, Варна, Етрополе, Казанлък, Самоков, село Братаница, Чирпан и др.

В София протестиращите затвориха движението по бул. “Сливница”, където на 8 май загинаха годениците Ани и Явор, пометени от 18-годишен шофьор. Демонстрацията им започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите.

След поредната нелепа трагедия вътрешният министър Иван Демерджиев обеща мерки за подобряване на пътната безопасност, сред които намаляване на допустимата скорост за движение в градовете и по-строги наказания за пияните или дрогирани шофьори.

“МВР ще отговори на общественото очакване, но много ясно трябва да се разбере, че борбата с пътния травматизъм не е борба, която може и трябва да се води единствено от МВР. Ние много бързо осъзнахме нашите отговорности, посочихме тази борба като приоритет за нас, но тук идват стопаните на пътя. Това са АПИ и различните общини. Тук идват действията също на прокуратурата и съда, които трябва много прецизно да подхождат в такива случаи и с цялата строгост на закона да наказват водачи, причинили тежки произшествия, особено такива, при които се е стигнало до отнемане на човешки живот”, каза днес Иван Демерджиев пред БНР.

Пешеходната пътека, на която бяха пометени Ани и Явор вече е осветена. Предстои изграждането на нови пешеходни острови и нова маркировка.

Във Варна протестиращите се събраха на емблематичната “Пътека на Лора”, на която през 2011 г. загина 29-годишно момиче, блъснато от мотоциклетист, движил се с 113 км/ч.

На протеста дойдоха нейните близки и много представители на мотоклубове. Те настояват да няма условни присъди в случай на причинена смърт на пътя. От мотоклубовете обявиха още, че започват курсове за велосипедисти в училищата, за да обучават подрастващите на пътните правила.

В Бургас протестиращи затвориха главния път към Южното Черноморие за около 30 минути. Те се събраха на лобното място на 22-годишния Тодор Тодоров и 46-годишната Ванча Байлова, които загинаха на място, пометени от автобус. Близките им разказват, че 3 години след инцидента мотивите на съда за присъда срещу шофьора все още не са готови.

В Шумен тъжно шествие премина по бул. “Симеон Велики”, където през септември миналата година загина 22-годишната Светомира. След това протестиращите се отправиха към  участъка при Томбул джамия, където живота си загубиха трима млади шуменци.

Сред протестиращите бяха и близки на цяло погубено семейство от Смядово, които призоваха: “Медицински прегледи да се минават, защото в нашия случай сънна апнея…. и… ако може на година по-често да минават на медицински прегледи шофьорите”;

“Според мен, не е само скоростта, то като човек е болен, да не тръгва изобщо”; “Съзнанието на хората трябва да се промени, според мен”.

В Търговище съпричастни към националния протест се събраха в района на “Момина чешма” и затвориха за кратко пътя, където през октомври миналата година при катастрофа бе убит младият Петър Василев.

Стара Загора и Казанлък също се включиха в националния протест. Близки на загинали на пътя призоваха отговорните институции да предприемат всички възможни действия и мероприятия за предотвратяване на пътните инциденти, отнемащи човешки живот, като подобрят пътната инфраструктура. Апелират и за законови промени и облекчаване на съдебния процес, с цел по-бързо правосъдие и обезщетяване на пострадалите.