Начално училище “Св. Климент Охридски” в Кюстендил чества патронен празник

По този повод ще се проведе есенният кръг от Международния турнир «Математика без граници», ще има и изложба от рисунки на ученици

Начално училище “Св. Климент Охридски” в Кюстендил празнува патронен празник. Най-младото учебно заведение в общината пък отпразнува в края на май т.г. своята 25-а годишнина. Училището може да се похвали с много талантливи ученици, които носят първи награди от областни олимпиади, различни състезания и конкурси. За миналата учебна година школото може да се похвали с ученичка, класирана на второ място на национална олимпиада по гражданско образование.
“За първи път учебната година в нашето училище е открита на 15 септември 1996 г. И честванията за нашия 25-годишен юбилей поставихме отново в първия учебен ден на 15 септември. Тържеството ни уважи кметът Петър Паунов, председателите на Училищното настоятелство и на Обществения съвет, гости от общината и регионалното управление на образованието. Планирахме много събития по този повод и идеята на училищния екип е отбелязването на всички значими дати през настоящата учебна година да преминава под знака на юбилея. Така например на 22 октомври – Деня на интензивното ходене, имаше щафетни игри за най-малките ученици, походи до близки местности за по-големите и поход за четвъртокласниците до местността Ючбунар. Всеки член на училищната общност получи гривна с логото на юбилея. Беше изработено специално знаме, което посреща учениците на входа на училището”, казаха от школското ръководство.
Наситени със събития ще бъдат месеците ноември и началото на декември. “Планираме всеки ден, започвайки с 23.11.2021 г., да се провежда някаква дейност в училище. Класните ръководители и водещите целодневните групи ще организират проявите, които при хубаво време ще провеждаме на открито. При неблагоприятни условия ще правим събирания по випуски в голямото фоайе на първия етаж. На 25 ноември, когато отбелязваме патронния празник на училището, ще проведем есенния кръг от международния турнир «Математика без граници». Педагогическите специалисти ще се включат в Националната онлайн конференция «Даскалоливница». Ще има и изложба от рисунки на учениците, посветена на патронния празник. Разбира се, всяка дейност ще се провежда при спазване на всички насоки и мерки за работа в епидемични условия”.
Кулминацията на честванията е планирана за 23 май 2022 г. В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, ще се проведе голямо тържество на открито на площада пред Художествената галерия «Владимир Димитров – Майстора» в Кюстендил”, допълниха още от училището.
Настоящата учебна година НУ “Св. Климент Охридски” – Кюстендил започна с 283-ма ученици. От тях 66 за първи път прекрачиха училищния праг. Броят на децата се запазва през последните години.
За развитието на децата се грижи екип от 21 педагогически специалисти. 12 от тях са класни ръководители, двама учители – предметници – по физическо възпитание и спорт и английски език, а седем са педагозите, които водят групите за целодневна организация на учебния ден. В тях са включени 65% от всички ученици, като има осигурено и столово обедно хранене.
“Ние сме сплотен и задружен колектив. Колегите имат достатъчно опит зад гърба си, доказали са се във времето и преподават на високо ниво. Непрекъснато се включват и в различни обучения с оглед развитие на квалификацията си. Мнозина от тях печелят и награди от различни форуми и инициативи”. Налице е и много добро взаимодействие в работата на класните ръководители и водещите целодневните групи, което гарантира добрата самоподготовка на учениците и учебната работа. Педагозите поддържат непрекъснат контакт и с родителите.
Резултатите на националното външно оценяване на четвъртокласниците поставят училището на първо място в област Кюстендил по български език и литература и на второ по математика. Възпитаниците на школото постигат призови класирания и на различни състезания и конкурси. Сред последните са спечелените отличия от Международния турнир “Математика без граници”, от олимпиадата по гражданско образование, от националното финално състезание на Сдружението на българските начални учители и достигането до финалите на състезанието Spelling Bee Junior през изминалата учебна година.
От началото на учебната година има 7 призови места в Националното математическо състезание „Хитър Петър“ и 4 в конкурса “Приказки и картини за съда, правдата и справедливостта 2021 г.”.
В училището се развиват и разностранни занимания по интереси. Има 14 клуба – сред тях “В света на компютрите”, “Любознайко”, “Сръчни ръце”, “Природолюбител”, “Аз, малкият гражданин”, “Вежливко”, “Моят роден край”, “Шарен свят”, “Ментална аритметика”, вокална група “Бъркотия” и клуб по футбол. Училищетго има и мажоретен състав.
Началното училище споделя една сграда с Природо-математическа гимназия “Проф. Емануил Иванов”. Двете образователни институции се грижат за сградата и общия двор като много добри партньори. А повечето от възпитаниците на началното училище продължават обучението си в 5-и клас в гимназията. “Разполагаме с 12 класни стаи, компютърен кабинет, кабинет за училищния психолог, физкултурен салон, басейн, столова и служебни помещения. При навлизането в пандемията осигурихме отделен вход за нашите ученици със система за достъп. Направихме нов медицински кабинет. За всичко това ни помага доброто взаимодействие с община Кюстендил и с Регионалното управление на образованието, откъдето получаваме подкрепа за своите идеи и инициативи», уточниха от училището.
Училището участва и в редица от националните програми на МОН. Добро партньорство се развива и с Центъра за развитие на човешките ресурси. “Предстои пътуване на 9 ученици и трима ръководители във Франция през март 2022 г. В мобилност в Чехия през юни 2022 г. отново ще се включат ученици и учители. През октомври догодина ще посрещнем гости в Кюстендил. След това през март 2023 г. ще има посещение на учители в Ирландия. И заключително през юни 2023 г. ще има среща на ученици и учители в Дюселдорф, Германия», коментираха още от школото.