На Бъдни вечер в България питат: “Славите ли млада Бога?”

Моми и момци подслушват комшиите, под възглавницата се слага бръшлян

На 24 декември празнуваме Бъдни вечер (Малката Коледа), на 25-и Голямата Коледа или Божич, а 26 декември е празникът на най-близките на Младенеца.

Кои са традициите и обичаите, които са неразделна част от празника? Знаем ли ги и доколко ги помним?

Бъдни вечер е най-красивият семеен празник в българския календар. Самото му име произхожда от бдение или бъднини. Най-силна е християнската символика – с молитва да се посрещне раждането на Спасителя.

Народът казва – “Където и да ходиш, за Коледа у дома си бъди!”

Вечер всички членове на семейството сядат на трапезата. На масата трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. Гозбите обаче са постни. На трапезата трябва да има: варено жито, варен фасул, сарми, пълнени чушки с боб (или ориз), ошав, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник и малка пита, в която е скрита паричка (на когото се падне, ще бъде щастлив цялата година).

Трапезата се слага върху слама, която след това се връзва на плодни дръвчета, за да раждат. Сламата напомня за Витлеемските ясли, в които е родила Дева Мария. В четирите ъгъла на стаята се поставя по един орех. Това се прави, за да се осветят четирите краища на света.

Най-възрастният представител от рода прикадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството, както и на домашните животни. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост – Господ.

В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането в света на Христос.

Внасянето на бъдника у дома е с думите: “Славите ли млада Бога?”. Отговорът е “Славим, славим, добре си дошъл”.

По традиция най-старият мъж в семейството гадае по бъдника каква ще е следващата година. Ако пепелта от бъдника на сутринта е много – много ще е и плодът по земята и стоката.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Много поверия са свързани с времето, за което се гадае по това какъв ден е 24 декември:

Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни.

Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.

Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.

Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

На празника се спазват и някои важни забрани. Например:

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.

Пепелта от бъдника и сламата не се изхвърлят.

Който седне на трапезата, не бива да се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.

Светла Коледа и пазете българските традиции живи!

Ой, Коледо, Коледо…

През нощта на Бъдни вечер коледари тръгват по къщите и пеейки народни и църковни песни, разнасят радостна вест за Христовото Рождество. За ергените това е особено важно – след участието в обреда те вече могат да се женят. Началото на коледуването, когато цялата дружина, начело с водача тръгва, се възвестява със звън на църковна камбана, гърмеж с пушка или специална песен. Коледарската група обикаля всички къщи в селото от изток на запад. Пеят се определени песни – по пътя, на влизане и излизане от къщата, и за всеки член на семейството. Всяка песен завършва с пожелание – “Вам си пеем, бога славим”, “Колкото звезди на небето, толкова здраве в къщата” и др. Ритуален момент е изричането на благословия, най-често това се прави от водача. Коледарите получават дар от стопанина – вит-превит кравай, а с песните и благословията те го “даряват” с плодородие по ниви, стока, челяд. И за да се сбъдне това, цялата дружина изрича – “Да бъде! Амин”. И пожеланото наистина се сбъдва.

 

В Испания канят бездомници на вечеря, в Бразилия танцуват и пеят на улицата

Испания

В Испания този ден се нарича “Ночебуена” (Nochebuena). Обикновено се отбелязва в семеен кръг, на тържествена вечеря. Прието е да се правят подаръци на домашните. В някои семейства през нощта се канят на трапезата самотни старци или бездомници.

Германия

В Германия на 24 декември след обяд животът в повечето градове замира. В 22,00 часа се разнася звън на камбани, възвестяващ началото на коледната служба. След нея идва ред на обилната семейна трапеза.

Норвегия

В Норвегия много семейства на този ден отиват на църковната служба, която по традиция започва в 15,00 часа. Мнозина отиват до гробовете на свои близки и полагат на тях цветя. Рождественската вечеря е в тесен семеен кръг. В някои части на страната поднасят агнешки ребра с картофки. След вечерята, преди да бъдат отворени подаръците, цялото семейство се събира около елхата. Всички се хващат за ръце около нея и пеят песни. След това отново сядат на масата, този път на чай и коледни сладки.

Полша

В Полша, когато изгрее първата звезда, цялото семейство, облечено празнично, се събира на трапезата. На трапезата са сервирани постни блюда и риба, сред които зеленчукова супа, печен шаран, кнедли със зеле, гъби, компот от сушени плодове, сладкиши. В дома има украсена елха, а под нея са поставени подаръците за цялото семейство. На трапезата се пеят коледни песни, хората си спомнят за събитията през отминаващата година.

Канада

В Канада Рождество започва вечерта на 24 декември, наречена “Крисмас Ийв” (Cristmas Eve). Възрастните, завършили всекидневните си дела или прибрали се от църква, сядат на трапезата. В Нюфаундленд и Лабрадор съществува обичай в навечерието на Рождество в църквата да се продава риба, уловена специално за целта, а парите да се дават на бедните.

Бразилия

Бъдни вечер е семеен празник и в Бразилия. По традиция деца и внуци се събират в дома на родителите и се поздравяват с настъпващото Рождество. А самото Рождество, за разлика от европейците, бразилците празнуват навън, на улицата, с песни и танци през цялата нощ.