На идващите избори ГЕРБ ще гони 1 милион гласа, залага на здравеопазването и спира да говори за магистрали

 

Борисов с критики към структурите: Усещането е за елитарност, откъсване от хората, които трудно контактуват с представителите на партията по места14-13-01-borisov-1-jpeg

Малко преди новият президент Румен Радев да встъпи в длъжност ГЕРБ проведе национална среща на партията, на която бяха събрани представителите на структурите по райони, кметове и министри и лидерът на партията Бойко Борисов. Срещата започна с анализ на загубата на изборите за президент през 2016 г., направен от председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов.

Промяна – това е изводът от анализа защо ГЕРБ е загубила изборите. Той показал, че партията е представила късно кандидата си, обявила е слогана си, без да има кандидат, не е обяснила защо в последния момент сменя кандидата за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, водили са честна и позитивна кандидатпрезидентска кампания, но били атакувани от тролове в социалните мрежи и онлайн медиите. А по време на предизборната кампания срещу тях били вадени темите за ромските стипендии, в кадър били пускани чакащи пенсионери на опашка в болница за пръстови отпечатъци, била направена кампания за бежанците и било създадено изкуствено напрежение в бежанските центрове. “След като мина кампанията, напрежението в бежанските центрове отшумя”, каза Цветанов.

Основна грешка на ГЕРБ на миналите избори за президент на страната била, че партията не е използвала социалните мрежи и онлайн медиите, за да общува с всички българи, а именно там Бойко Борисов и кандидатът им Цецка Цачева били най-нападани – отчете Цветан Цветанов. “Срещу нас бяха пускани фалшиви новини, тролове ни нападаха. Цел на следващите избори е да се борим и да се противопоставим на тези фалшиви новини за нас с всички сили”, каза Цветанов. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов добави по-късно в речта си: “Хейтърите не пишат кой е добрият, а бият само по ГЕРБ, за да казват, че е лош”. Борисов нападна БСП и от думите му стана ясно, че очернянето на партията му е водено основно от тях. “Лъжа, лъжа, лъжа, лъжа – от сутрин до вечер лъжа – фалшиви профили, карикатури”, възмути се премиерът в оставка.

„Въобще не мислете за коалиции и вляво, и вдясно – всички са на вълната, че са единствени и са си самодостатъчни. Те са на 10 години след нас, ние натрупахме опит, обяви Борисов.

Според него опитът на ГЕРБ идвал от всичко, през което са преминали като управляващи, “всичко, което ни беше на главата”. По думите му България е все по-добро място за живеене, расте БВП, увеличават се спестяванията, милиони ходят на почивка в чужбина, в Гърция.

Цветан Цветанов сподели, че много от членовете на ГЕРБ недоволствали, че много от министерствата са били дадени на концесия. Според него ГЕРБ е понесла негативи заради дейността в тези министерства.

Думите му подкрепи и премиерът Борисов, който възропта срещу журналистите, че свързвали името му негативно винаги с това на Кунева, Москов, Ненчев и Лукарски. „Не бяхме подготвени за коварството на БСП”, каза още Борисов,

Той предупреди хората си, че от този момент не могат да разчитат на политическа толерантност и нормалност от опонентите. Те, по думите му, играели под пояса, манипулативно, лъжливо, ежедневно, ежеминутно, целенасочено “да ни разбият с всичките си сателити”.

„Ние трябва да намерим най-точните решения, да убедим хората, че това, което правим и искаме да направим, първо е за тях”, обърна се Борисов към актива. Той обаче имал и критики към структурите.

“Тук са ми претенциите към част от вас – веднъж да направиш една грешка, в общината, тя се приписва на вас. Поведението на всеки един се следи и става поведение на партията”, предупреди той. Усещането по места, констатирал той, е за елитарност, откъсване от хората, които се оплаквали, че могат да се свържат с него по телефона, на неговия фейсбук, но трудно контактуват с представителите на партията по места.

„Предстои времето, когато действително трябва да се борим за родината, за държавата да не я разбият”, алармира той съпартийците си. Защото по думите му светът е труден.

Сред най-големите опасения на Бойко Борисов е Германия, Италия, Франция да не излязат от ЕС и така България да се прости с еврофондовете, които в много случаи са ни спасявали. Дано всичко остане така – с единен ЕС. Не можем да си позволим да стигнем до спиране на фондове, заяви премиерът в оставка.

“Какъв майдан ще правим на г-н Радев, кои. Тази идея се разви, за да има противопоставяне”. Така Борисов коментира новина в чужди медии за готвени протести при встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев.

Цветанов представи резултатите на ГЕРБ на предишните избори и обяви, че за да спечели партията парламентарните избори и да бъде първа политическа сила – тази пролет – трябва да събере 1 милион гласа.

Цветанов обяви, че целта на кампанията ще е промяна на здравеопазването. Допитване сред симпатизантите и членовете на ГЕРБ от преди 10 дни показало, че първа тема в предстоящата кампания трябва да е здравеопазването, втора – правосъдието, трета – образованието, следват – общо благоустройство и вътрешен ред и сигурност, а магистралите и пътищата, които са били най-важни за избирателите им на предходните кампании, сега държали последните места по важност в кампанията, тъй като хората вече ги приели за даденост и за стандарт, наложен от ГЕРБ. “И може би за това, ГЕРБ трябва да спре да говори за магистралите, които е построила”, каза Цветанов. Кметовете и всички представители на местната власт трябва да се срещат лице в лице с хората, посочи още той.

Допитването сред членовете на ГЕРБ показало, че те искат коалиция след изборите с Реформаторския блок – 62%, с Патриотичния фронт – 46%, с Марешки – 45%, с ДСБ – 20%. Категорично гербаджиите не искат коалиция с ДПС, БСП, ДОСТ, Бареков, АБВ.

 

Снимка:

Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов и Цветан Цветанов