На крачка от фалита! Община Дупница търси съдействие от държавата за „В и К“

Задълженията на дружеството са близо 2 млн.лв. и се увеличават, се посочва в писмо до МРРБ, МОСВ, Министерство на финансите и КЕВР

 

Общинската управа търси съдействие от държавата за спасяването на „В и К“ в Дупница. От Общинския съвет са изпратили писмо до МРРБ, МОСВ, Министерство на финансите, КЕВР, областния управител и депутатите от област Кюстендил, в което е описано тежкото състояние на „В и К – Дупница” ЕООД и на водоснабдяването в общината. Дружеството има огромни задължения  – към НАП, „Електрохолд”, няма средства за закупуване на нова техника, не може да осигури и заплатите на персонала.

В писмото се посочва, че в най-скоро време „В и К -Дупница” няма да може да доставя питейна вода за населението, да отвежда и пречиства отпадните води. Увеличили са се авариите. Все по-тежко става и положението в Пречиствателната станция за отпадни води. Реална е опасността от авария, която би довела до екологична катастрофа по поречията на реките Джерман и Струма. В писмото се припомня, че от началото на миналата година досега местната управа е  провела многожество срещи, разговори, консултации с представители на изпълнителната и законодателната власт по темата, но резултат няма. Отбелязано е още, че присъединяването към Асоциацията по В и К-Кюстендил през 2016 г. не доведе до реална консолидация и „В и К-Дупница” продължи да  е оператор на територията на община Дупница.

“Цените, с които дружеството оперира, са определени с бизнес-план от 2009 година. Това доведе до значителни финансови загуби, имайки предвид повишението на всички цени, ниво на работна заплата и осигуровки. Към момента задълженията на дружеството са почти 2 милиона лева. Вследствие на наложени запори, НАП събира 40% от инкасираните приходи, като останалите средства не достигат дори за изплащане на трудови възнаграждения. Няма никакви оперативни средства за материали, ремонти, горива, енергия.

През юни 2021г. в КЕВР бе входиран нов бизнес-план с актуализирани цени за доставка на питейна вода, отвеждане и пречистване на отпадни води. До момента същият не е разгледан и одобрен, по неясни за нас причини. Вследствие на това дружеството изпадна в катастрофално финансово състояние”, припомнят от  ОбС. Ощинските съветници настояват институциите, свързани със сектора, да предприемат спешни мерки за излизане на В и К от кризата. Писмото е подписано от кмета Методи Чимев и председателя на ОбС Костадин Костадинов. То  е изпратено по предложение на общинския съветник от ГЕРБ Емил Гущеров, който на последното заседание на местния парламент обърна внимание на колегите си за проблема и апелира да бъде изготвена декларация, с която да се иска помощ от държавата.

Както е известно, отказът на регионалното министерство да даде мандат на областния управител да даде съгласие за напускането на община Дупница на асоциацията по В и К е пречка за местната управа. Така общината няма възможност да предприеме мерки, касаещи оператора и водоснабдяването.