На кръстопът: В Големо село искат да минат към Дупница, подписват се за референдум: Кметът на Бобов дол Елза Величкова: Допитването ще утежни финансовото положение на общината, претенциите са несериозни, хората ще трябва да сменят лични документи, нотариални актове, талони на МПС-та

Управниците на Мламолово и Мало село – Георги Александров и Виолета Серафимова: Държавата е бедна, за Големо село няма да дойдат по-големи приходи от Дупница

 

09-08-01-2-elza-veli4kova
Елза Величкова

Искането за провеждане на референдум за отделяне на Големо село от община Бобов дол и присъединяване към община Дупница нагнети напрежение в миньорската община. Темата е сред най-коментираните в Бобов дол и региона, който вече години наред се топи. Демографски, икономически, социално Бобов дол не е това, което беше само допреди 20-ина години, когато в града на пълни обороти работеше мината за добив на кафяви въглища и хранеше региона. Със затварянето на рудниците и свиването на въгледобива започна и закъсването на общината, която вече години наред агонизира финансово. Бобов дол едва оцелява, а общината минава през преход, може би много по-тежък отколкото в много други общини, кърпене на положението с теглене на кредити, запори на сметки. На фона на тоталната стагнация, притиснати от недоимъка, в Големо село сюрпризираха местната управа с намерение да се отделят и надежда за спасение, минавайки към по-голямата съседна община. Основните мотиви за искането са тежките условия за живот и лошата инфраструктура в селото.

21-01-02-%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d1%81%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%b0%d1%82-%d1%87%d0%b5-copy
В Големо село смятат, че общината трябва да инвестира повече там, тъй като печели от данъци и такси от ТЕЦ-а.

21-01-02-%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d1%81%d0%bc%d1%8f%d1%82%d0%b0%d1%82-%d1%87%d0%b5-1400977

„Община Бобов дол за едни е мащеха, а за други майка. Проблемите са страшно много, но от управата на Бобов дол не им обръщат внимание. Освен това ние сме по-близо до Дупница. В Дупница ходим на лекар, на пазар. Ако ни трябва линейка, звъним на Спешна помощ в Дупница. В Бобов дол няма нищо. Оттам само събират данъци и такси от ТЕЦ „Бобов дол”, който се намира в нашето село, но от тези пари нищо не се връща при нас”, коментират в Големо село.

21-01-02-%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%bc%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%81
Георги Александров и Виолета Серафимова
21-01-02-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%8a%d0%b6%d0%b4%d0%b0-copy
Общинският съвет ще обсъжда искането на свое заседание.

„Пепелината от ТЕЦ-а ни трови постоянно, непрекъснато. Ние измираме от тия отрови, а приходите отиват в Бобов дол. Тук всичко е забатачено. Лъжат ни, че ще помогнат за разрешаване на проблема с пепелината, че ще оправят улиците, водопроводите, а нищо не се случва”, посочи пред „Вяра” председателят на инициативния комитет за отделянето Владимир Владимиров.

21-01-02-%d0%be%d1%82-%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8-copy
Елеонора Христова, Красимир Чаврагански и Елза Величкова

От община Бобов дол са категорични, че отделянето не е решение на проблема.

От община Бобов дол са категорични, че отделянето не е решение на проблема. Предупреждават и за проблеми, с които хората от селото неминуемо ще се сблъскат, решат ли да станат част от Дупнишка община. Мненията си за исканото отделяне изразиха кметът на община Бобов дол Елза Величкова, Георги Александров – управник на село Мламолово, и Виолета Серафимова – кмет на Мало село, граничещо с разбунтувалото се Големо село.

„Подписката и идеята за отделянето на Големо село от община Бобов дол не са сериозни. Единият от мотивите е, че като отидат към община Дупница, ще дишат по-чист въздух, което не е сериозно. Другото беше, че сега децата учат в Дупница и родителите плащат карти за пътуване. Карти пак ще се плащат”, заяви Елза Величкова. Кметицата подчерта, че провеждането на едно допитване ще се отрази негативно на хазната на общината, която и без това трудно свързва двата края.

„Решението за отделянето е от компетенцията на Общинския съвет. Това, което мен ме засяга, е, че евентуалното провеждане на референдум ще утежни финансовото състояние на общината, защото местният референдум се провежда със средства на общината, от местни приходи. Знаете, че се изплащат и вноски по заеми, и задължения към частни съдебни изпълнители”, коментира Величкова. Тя посочи още, че в Големо село има доста хора, които са против преминаването към Дупница.

„Доста от хората не са съгласни да минават към община Дупница, защото това води до смяна на лични документи, поправки в нотариални актове, талони на МПС-та, ВиК абонатите, така че на тоя етап нищо не мога да кажа повече”, допълни Елза Величкова.

„Чух, че в Големо село се събира подписка с цел отделяне от община Бобов дол и присъединяване към Дупница. Лично моето мнение е отрицателно, тъй като това нещо трябва много добре да се обмисли и много добре да се каже на хората какви са и последиците. Едно преминаване, което е много трудно да се осъществи, води много икономически последствия за хората. Имам предвид смяна на адресната регистрация. Всички трябва да си сменят личните карти, шофьорските книжки, да се направи нотариална поправка в нотариалните актове за недвижимите имоти. Всичко това се води към община Бобов дол. Тези смени ще струват много пари и утежняване на и без това малкия бюджет на всяко едно семейство. Не виждам по какъв начин, ако едно село от община Бобов дол – няма значение кое ще е, дали Големо село, Мало село или Мламолово, се отдели – нещо ще е положително. Имам предвид инвестиции, строителни програми и т.н. Добре познавам състоянието на всички села в Дупнишкия район”, каза Георги Александров. Кметът на Мламолово обясни, че общинската управа изпълнява добре ангажиментите си.

„Лично аз съм доволен от община Бобов дол. Това, което може, се прави. Знаем тежкото финансово състояние на бобовдолската община, предполагам, че същото състояние е и по всички други общини. Иска се и повече тичане и на кмета на селото, и повече искане към общината, и това, което може, да се прави”, коментира Александров. Освен това отбеляза: „Доколкото разбрах, в Големо село имат претенции, че се заделят малко пари за строителство. Ако се погледне в бюджета на община Бобов дол, ще се види, че така както за всички села, така и за Големо село се заделят малко пари. Много хора претендират, но и много хора знаят, че по-миналата година в Мламолово се смени цялата водопроводна мрежа. Но едно трябва да е ясно. Ние искахме и канализацията да се смени, но това не може да се случи, тъй като общината мина под 10 000 души население и не може да кандидатства по програмите, по които се отпускат парите от Европейския съюз. По проекти могат да кандидатстват само ВиК асоциациите. Поради обстоятелството, че община Сапарева баня не се присъедини към асоциацията, тя не може да кандидатства по проекти. Така че не само община Бобов дол, а и всички общини от област Кюстендил са с вързани ръце. Общината прави това, което може. Тя е заинтересована, за всички села се прави това, което може. Чест прави на кметицата на Бобов дол, че тогава, когато й се обаждаме за обаластряване на спешни улици, го разрешава. Предполагам, че така се отнася и към Големо село”.

„Смятам, че отделянето от община Бобов дол няма да е от полза за населението на Големо село. Това, което виждам в цялата страна, ме кара да мисля, че за Големо село едва ли ще дойдат по-големи приходи от Дупница. От хората от нашето село не съм чула да имат претенции за прехвърляне в друга община”, каза Виолета Серафимова. Според нея преминаването към Дупница няма да доведе до подобрение на инфраструктурата в Големо село. „Питейната вода, която ползваме в Мало село, е от същия водопровод, който е и за Големо село, така че няма нещо да се оправи към по-добро в никакъв случай”, даде пример Серафимова.

Както писахме, искането за провеждане на референдум бе внесено в Общинския съвет в Бобов дол, който ще трябва да вземе решение на своя сесия. Към документите за входиране на искането са приложени подписите на 60 души, при нужните за това 42 подписа. В селото все още се събира подписка за свикване на местно допитване, за която са нужни подписите на около 220 души. По закон, за да бъде задължително провеждането на референдум по искане на гражданите, то трябва да бъде подкрепено от 50+1 процента от гласувалите на последните избори. В Големо село на последния вот правото си на глас са упражнили около 420 души. Въпросът за допитването е формулиран така: „Съгласни ли сте Големо село да се отдели от община Бобов дол и да се присъедини към община Дупница”.