На Петковден в Брезник: Без тържества, но няма да се учи и работи

Духовният празник на град Брезник, който се отбелязва на Петковден, няма да се чества със събития. От днес на територията на област Перник влизат в сила задължителни противоепидемични мерки, които бяха обсъдени на областен кризисен щаб в петък, 8 октомври. Сред забраните е провеждането на организирани масови обществени мероприятия на открито.

Община Брезник има протокол от проведения областен кризисен щаб и въз основа на решенията в него отбелязването на Петковден няма да се проведе. В общинската администрация все още очакват официалната заповед за мерките, но решението за 14 октомври вече е взето. Детският пленер на открито пред изложбена сграда “Класно училище” на Общинския исторически музей, който трябваше да се състои за празника, също няма да се проведе. Предстои да се уточни със свещеника дали ще има литургия на Петковден, коментира пред местния сайт Zapadno зам. -кметът на община Брезник Мария Добревска.

И тази година 14 октомври ще бъде обявен за неучебен за учениците на територията на община Брезник и неприсъствен за служителите в общинските структури.