На 15 септември! СЕУ „Паисий Хиледарски” посреща учениците със „стъпаловидна” организация

Стъпаловидна ще бъде организацията за първия учебен ден в СЕУ „Паисий Хилендарски” в Дупница. На 15 септември в двора на училището ще бъдат посрещнати малчуганите от подготвителната група и учениците от I, V и VIII клас. Тържеството в най-голямото дупнишко училище ще бъде от 9.30 часа.

Учениците от всички останали класове ще бъдат посрещнати от 10.30 часа. Те ще влязат направо в класните си стаи. В първия учебен ден децата трябва да носят предпазни защитни маски.

101 първокласници от 4 паралелки ще прекрачат за първи път прага на СЕУ „Паисий Хилендарски” в Дупница. Най-малките деца от предучилищната подготвителна група са 18. Училището осъществи пълен прием след завършен 7 клас. В 8 клас са записани 52 ученици, като и двете паралелки са пълни-с по 26 деца.

Със заповед на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков тържествата за 15 септември ще са присъствени, на открито и по различно време за отделните випуски. Директорите трябва да създадат организация за „стъпаловидно“ начало на празненствата в зависимост от броя на учениците в съответните класове.

Необходимо е да се обособят зони за родителите на първокласниците и на учениците, които за първи път постъпват в училището, ако те желаят да присъстват на тържеството.В случай че в дадено населено място има указания за провеждането на публични събирания, издадени от Регионалната здравна инспекция или от областния кризисен щаб, то откриването на учебната година трябва да се съобрази с тях.

Според заповедта на МОН празненствата за учениците поне от I, V и VIII клас се провеждат присъствено, ако здравните власти не са разпоредили друго.

Откриването на учебната година трябва да се организира при спазване на задължителните и препоръчителните мерки от Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата.