На 2-ри август отбелязваме 118 години от избухването на Илинденско-Преображенско въстание

Община Благоевград ще отбележи 118-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Програмата за събитието включва откриване на бюст-паметник на Мара Бунева в централната градска градина от 17.30 часа. От 18.30 часа  ще бъде отслужена панихида за героите, загинали за свободата на България. В знак на признателност ще бъдат положени цветя на мемориала „Делчевия род“ в двора на черквата  „Въведение Богородично“. В памет на загиналите герои в Илиндеско-Преображенското въстание ще тръгне шествие от паметника на Тодор Александров до площад „Македония“  в 19.15 часа.

От 19.30 часа ще се състои ритуал по полагане на цветя в знак на признателност на паметника на Гоце Делчев с участието на военнослужещи от Бригадно командване, с командир полковник Митко Балтов, Национално дружество „Традиция“,  Регионалния клуб “Георги Измирлиев-Македончето” и Сдружение „14-ти пехотен македонски полк“.

От 11:00 часа Община Разлог и НЧ „15.IX.1903“ организират ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на героите в местността „Предел“ .В мероприятието ще вземе участие Смесена фолклорна група за градски фолклор „Гердан“./БНР