На 8 декември: След ковид ограниченията, студенти „избухват” в щури купони

  • Малин Бистрин: Някои ще празнуват за първи път в 3-ти курс, посрещаме ги с отворени врати в Банско

  • С обещания за баница с късмети, мекици и шкембе чорба, примамват студенти в Сапарева баня

Хиляди студенти са избрали да празнуват своя празник в Банско. „ Радваме се, че ви има и добре сте ни дошли! С тези думи ги посрещаме младите хора тази година в града”, сподели председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско- Малин Бистрин. Той не се ангажира с точни цифри за боя на гостуващите в града, но смята, че тази година се чувства осезаемо раздвижване. „Нали разбирате, че има студенти, които вече са 3 курс и тази година за първи път ще празнуват свободно със своите колеги. Всички ресторанти и механи в града са отворени, за да посрещнат и да предложат добри условия и настроение за избралите Банско. Има резервации и в хотелите, и в къщите за гости. Това вече зависи от възможностите и изборът на младите хора”, уточни Бистрин.

Малин Бистрин

„Погрешно е да се смята, че студентите са млади и бедни хора. В България имаме много образовани и успешни деца, които освен че учат, но и работят. Имат добра реализация и могат да си позволят една хубава ваканция. Тази година все още нямаме сняг, но за сметка на това хотелите ни разполагат с чудесни СПА и релакс зони, които гарантират неповторими изживявания на гостите”, разказа Бистрин. Той съобщи, че по-голяма част от студентите ще пристигнат в града за самия 8 декември и ще останат до края на седмицата. „ В четвъртък ще пристигнат най-много студенти, но празникът ще продължи и през уикенда. Тогава имаме резервации от вече бивши студенти, които се връщат тук, заради прекрасните спомени от празниците, които са прекарали в Банско”, коментира още Малин Бистрин, който само преди няколко дни получи награда от Министерство на туризма, по случай своя 50-годишен юбилей и активният му принос за развитие на курорта Банско през годините назад.

Студентският празник ще напълни заведенията и в Благоевград. Браншът е обнадежден, че тази година ресторантьорския и хотелиерския бизнес в града ще почувстват раздвижване в сектора, за разлика от предходните години, когато заради ковид мерките голяма част от заведенията останаха празни. „Тази година голяма част от студентите са постоянно в града, посещават лекции и упражнения. Вече са закупени куверти в ресторанти и дискотеки. През миналите години студентите учеха дистанционно и празнуващите в  Благоевград бяха малцина, нищо в тук учат хиляди студенти.  Надяваме се всичко да премине в прекрасен дух и настроение”, заяви управителят на един от елитните ресторанти в града.

Резервации на студенти има и в курортния град Сапарева баня. Изборът им там е насочен предимно към къщите за гости със собствени механи. „Имаме и резервации, имаме и студенти. Част от тях пристигнаха два дни преди студентския празник. Някои са направили резервации до края на седмицата. Ще използват възможността хем да празнуват, хем да се качат на разходка в планината и да се порадват на природата”, сподели собственичка на къща за гости в Сапарева баня.

Тя уточни, че гости има и в скъпите хотели, които работят в курорта. „Нали знаете, всеки според възможностите му. Някои деца имат по-богати родители и могат да си позволят да похарчат едни по-солидни суми за празниците. Други разполагат с по-малко и се ограничават с плащането на по-евтини нощувки като си разделят разноските по наемането на цяла къща. В крайна сметка обаче празникът е за всички. Весело е на тези, които умеят да си го направят така и да им е хубаво”, обобщи управителката, която е спечелила младите си гости с допълнителни екстри. „Обещах им баница с късмети за 8-ми, топли мекици и шкембе чорба за следващия ден.Така избраха нашата къща”, шегуваше се сапаревобанката.  Студенти ще има и високо в планината. Традиционно изборът им е насочен към най-старата хижа „Скакавица” и „Седемте рилски езера”.