На 87-годишна възраст почина известният български педиатър проф. Драган Бобев

Проф. Драган Бобев

На 87-годишна възраст, след продължително боледуване, днес почина известният педиатър онкохематолог проф. Драган Бобев, съобщиха на БТА от семейството му.
Роден е на 2 август 1932 г. в гр. Дупница. Завършва медицина във Висшия медицински институт – София през 1958 г. Кариерата си започва през 1958 г. като участъков лекар в софийското с. Лопян. Професионалното му развитие продължава като асистент в Детската клиника на тогавашния ИСУЛ, а по-късно и в Детската клиника на ВМИ – София, доцент и професор в Катедрата по педиатрия на Медицинския университет и неин ръководител от 1990 г. в продължение на 10 години.
Със злокачествени заболявания при децата се занимава от 1969 г., когато е изпратен на специализация във Франция. В Париж и Монпелие учи при най-престижните за времето си детски онкохематолози, някои от които са и сред великите имена на модерната хематология като проф. Жорж Мате, проф. Жан Бернар и нобеловия лауреат проф. Жан Досе.
Проф. Бобев създава българската школа в модерния подход към детските злокачествени заболявания и повече от 40 години неуморно я усъвършенства, възприемайки всички нови световни завоевания в системното лечение на левкемиите.
Директор е на Националния онкологичен център (1987-1989; 1995-2000). Директор на Научния институт по педиатрия в София (1990). Ръководител на Клиниката по детска онкохематология при Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Царица Йоанна-ИСУЛ” (1990-1999). Бил е главен редактор на сп. “Педиатрия”. От 1990 г. последователно е бил национален консултант по педиатрия и детска онкохематология, по детска онкохематология и детска трансплантология. Управител на Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в София (2000-2013).
Автор е на повече от 130 научни публикации, посветени на онкохематологичните заболявания в детската възраст и проблемите на общата педиатрия. Участва в научни проучвания, свързани с молекулярно-генетичната характеристика на неопластичните болести в детската възраст.
Удостоен е със званието “доктор на медицинските науки” (1986). През 1997 г. проф. Драган Бобев и неговият екип (д-р Георги Михайлов, д-р Добрин Константинов, д-р Лидия Гърчева, д-р Боряна Аврамова, д-р Мая Йорданова) са наградени с отличието “Медик на годината” за осъществяването на първата костно-мозъчна трансплантация в България.
Носител е на орден “Стара планина” първа степен за изключително големите му заслуги в клиничната педиатрична онкохематология и за приноса му при функционирането на център по костномозъчна трансплантация (16 септември 2011). Носител на наградата “Лекар на годината” за 2018 г. на Българския лекарски съюз в категорията “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност” (19 октомври 2018).