Недоволни превозвачи от Благоевград: Държавата иска целия сектор да умре, посочиха ни вратата

50 камиона блокираха граничния пункт Кулата – Промахон

Превозвачи от Благоевград се включиха в протеста на транспортния сектор у нас, като от вторник сутринта десетки тежкотоварни автомобили и автобуси се събраха при 88-ия километър на автомагистрала „Струма“.
Малко по-късно камиони и автобуси тръгнаха в колона по магистрала „Струма“, след което преминаха няколко пъти през кръговото кръстовище на главен път Е-79 след Благоевград в посока Симитли, но без да блокират пътя. Колоната от протестиращи, обаче, предизвика затруднения движението, поради което от Областната дирекция на МВР съобщиха, че пътуващите могат да ползват обходния маршрут Благоевград – с. Железница – Симитли – пътен възел при с. Черниче и обратно.
Ситуацията е тежка, трудна, надяваме се да получим разбиране от държавата и да бъдем чути, каза пред журналисти Деси Демандиева – представител на превозвачите. По думите й протестът не е свързан само с реформата в тол системата, но и с повишените цени на горивата и с пътищата, които са в „окаяно състояние“.
Протестът беше подкрепен и от автобусните превозвачи, които посочиха, че желаят диалог по проблемите в бранша. „Държавата ти казва – този целия бранш не ни интересува, трябва да умре, и ние какво, трябва да си мълчим? Вдигат се горивата, точно това ли беше моментът да се вдигнат тол таксите, нали това е убийствено за нас. Говорим по-малко за автобусните превозвачи и много повече за тежкотоварните“, каза Марио Богданов – собственик на автобусна фирма за превоз на пътници по градски линии. „Правихме опит за диалог с правителството, но то ни посочи врата“, каза още Богданов,.
Той добави, че на тази среща премиерът правил монолог със самия себе си, вместо да ги чуе.
„Проблемите не са само наши, те са общи, касаят всички вас, но не знам до къде ще стигне това нещо“, каза още Богданов.
На шествието се забелязаха и два транспаранта: “Продължаваме промяната, вратата е там” и “Киро, държавата не ти е бащиния”.
Исканията на превозвачите са за премахване на биокомпонента в горивата, намаляване на акциза на горивата и мораториум върху разширяването на обхвата и размера на тол таксата, планирано за юли тази година.
Граничният пункт „Кулата – Промахон“ пък бе блокиран от протестиращите превозвачи, които бяха разположили около 50 камиона преди зоната за граничен контрол, в района на казиното.
Тежкотоварните автомобили не се движеха и в двете посоки, като на българска територия се беше образувала километрична опашка. Протестиращите пропускаха само леките коли към и от Гърция.
Организаторите заявиха, че периодично ще пропускат и камиони.
В района имаше силно полицейско присъствие, но до напрежение и сблъсъци не се стигна.