Недоволство на ресторантьорите от Благоевград! Питат д-р Ст. Кацаров къде са обещаните безплатни тестове

  • Зам.-председателят на БАХР В. Димитров: Искаме отчет за това как държавните институции са си свършили работата

  • Директорът на РЗИ: Само изпълнявам заповедта на здравния министър

Над 20 собственици на заведения и хотели окупираха входа на Регионалната здравна инспекция в Благоевград заради хаоса, който по думите им е предизвикала заповедта на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Искаме отчет за това как държавните институции са си свършили работата. Те искат от нас в рамките на един ден да направим нова организация на работа заради зелените сертификати, а това е невъзможно. Да видим обаче това, което ни е обещано – за безплатното тестване, дали е изпълнено, попита Васил Димитров, зам.-председател на Асоциацията на ресторантьорите в Благоевград. Недоволните поискаха спешна среща и заплашиха с протести директора на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов, който слезе при тях. „Искаме да зададем въпроси към г-н Калоянов дали държавата е готова, от днес за утре, да осигури безплатни тестове за нашите служители и клиенти. С безплатните тестове има все пак някаква светлина в тунела за по-голямо посещение“, каза пред репортерите Васил Димитров – заместник-председател на БАХР.

„Ние искаме мерките да бъдат за всички – за магазините над 300 кв. м и администрацията. Държавата иска да се ваксинира цялото население, но това няма как да стане. Ние сме поставени пред колапс.
Служителите ни нито искат да се ваксинират, нито да си правят тестове. Но следователно те не могат да дойдат на работа. Значи те трябва да попълнят молба дали ще са в платен, или неплатен отпуск. Но те и това не искат. Държавата не е урегулирала законов ред, в който ние да прекратим договорите и да ги пратим на борсата“, обясни Димитров.

„Притеснени сме, че ще загубим клиенти“, добави още той. Директорът на РЗИ д-р Калоянов излезе и покани Димитров и още един представител на протестиращите, за да разговарят в кабинета му.
Пред медиите д-р Калоянов обясни, че той само изпълнява заповедта на здравния министър. „Ще видим с какво мога да помогна. Не е работа на РЗИ да определи кой да заплаща тестовете и кой не. Очаква се в най-скоро време да получим безплатни тестове за 10 лаборатории в Благоевградска област.“

Ресторантьорите заявиха, че няма да пристъпят към ефективни действия, но запазват готовността си за протести. „Имаме разбиране от РЗИ. От понеделник ще дойдат безплатните тестове и ще има пункт за тестване, както и всяка една от лабораториите ще има безплатни тестове, а дотогава ще плащаме на работниците си за тестове“, каза Васил Димитров.
Противници на „Зеления сертификат“ готвят друг протест пред сградата на РЗИ. Те се организират през социалните мрежи.
Снимки: БГ нес