Недостиг на медици в общинската болница в Дупница

40 лекари, медицински сестри и санитари не достигат в общинската болница в Дупница, съобщиха от здравното заведение. В момента в болницата работят 50 лекари, 85 сестри и 41 санитари. „За разлика от други болници при Ковид-епидемията няма лекари и специалисти под карантина и с положителна проба. Болницата е в процедура по доставяне на нов рентген. Затова освен лекари и медицински сестри ще трябва да назначи и специалист по образна диагностика и рентгенов лаборант”, отбеляза прокуристът Мария Иванова.

От години работещите в здравеопазването бият тревога, че има сериозен проблем с осигуряването на кадри. Както сме писали, сpeднaтa възpacт нa мeдицинcĸите cecтpи в дупнишката общинска бoлницa e нaд 53 гoдини.
В същото време стана ясно, че 190 души са излекувани от коронавирусна инфекция в област Кюстендил. Общо диагностицираните лица от началото на пандемията досега са 447. Към момента на домашно лечение в цялата област са 211 души, уточниха от Областния кризисен щаб в Кюстендил. Броят на хоспитализираните лица в Ковид-отделението на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в град Дупница е 12. От настанените за лечение има само един по-тежък случай – жена, която е на кислородна терапия, останалите пациенти са в сравнително добро общо състояние.