Незаконните сметища дойдоха до гуша на жителите на Драгушиново, недоволните: Изпратихме подписка до екоминистър Димов, кметът Георгиев да каже защо депото за 10 млн. лв. не работи

Владимир Георгиев

Служителите в отдел „Екология“ към Община Самоков трябва да намерят стратегия срещу трупането на бунища около града и селата, имаме нужда от завод за преработка на отпадъците, заяви кметът Хаджийски

 

Жителите на самоковското село Драгушиново възстанаха срещу планините от незаконни бунища, които ги задушават, сигнализираха във в. „Вяра” местни жители. Те са изготвили подписка и настояват властта да прекрати трупането на боклуци около селото и град Самоков, защото град, който претендира за туристически, не бива да има такава визия, по думите им.


Георги Хаджийски

Съвсем реална е и опасността от епидемии. Подписката е адресирана до министъра на екологията Нено Димов, до заместника му Красимир Живков, в чийто ресор е управлението на отпадъците, до Общината и до регионалните и национални медии.

Проблемът бе дискутиран преди дни по инициатива на Георги Хаджийски – кмет на село Драгушиново. В срещата взеха участие депутатът от ПП ГЕРБ Валентин Милушев, Венета Галева, инж. Александър Кроснев, Вероника Стефанова – съветници от ГЕРБ Самоков.

„Темата бе да търсим начини за решаване на проблема с нерегламентираното изхвърляне на боклуци в околностите на Самоков. Запознахме и експерти с проблема, кметът В. Георгиев също е запознат. Сметищата се увеличават. Вече се трупат и под Ридо, под местността „Свети Дух“ при параклиса. Преди време Красимир Живков, когато беше областен управител, заяви, че теренът за регионалното депо е неподходящ. Това беше по времето на кмета Ангел Николов. Живков дойде на инспекция преди построяване на депото. И тогава теренът беше подгизнал. Депото се направи при сегашния кмет Вл. Георгиев, въпреки всичко. Сега не работи, а се дадоха за него 10 милиона. Сметищата заливат Драгушиново и са навсякъде около Самоков. Това нормално ли е?“ – попитаха жителите на село Драгушиново по време на срещата.

„Почнаха отново да ни крадат. Вече вадят картофите от нивите“ – казаха още местните жители.

„За депото са заградени 320 декара, депото не работи. Да се направи проверка коли на БКС карат ли на старато депо, Катранджия и ако да – защо“ – настояват още местните.

„При мен има сигнали за сметищата всеки ден. Опитвам се да намеря съдействие от различни институции, включително от Община Самоков“ – обясни кметът на Драгушиново Георги Хаджийски. „Подавам сигнали до Общината, до 112, до полицията, когато влизаме в конфликти с хората, които изхвърлят боклуците си на нерегламентирани места. Имам ежедневни пререкания с нарушители. Търся съдействие и от РОИСВ“ – допълни още кметът Хаджийски „Хората искат да живеят в по-чиста среда около Драгушиново, затова ме избраха и за кмет, а в крайна сметка се оказа вместо да се реши екологичния проблем той се задълба много. Боклуци ни заляха отвсякъде“, допълни  още Хаджийски.

„Трябва да се намери юридически начин за справяне с проблема. Едно от решенията е да се засили контролът. Служителите в отдел „Екология“ към Община Самоков би следвало като специалисти да намерят стратегия, конкретен начин, за прекратяване трупането на сметища около града и селата. Трети начин е да се изгради система за събиране и преработване на отпадъците, т.е. завод за преработка на отпадъците“ – заяви още Хаджийски. Той припомни, че преди години белгийци искали да изградят такъв завод и потърсили информация от Общината дали има подходяща сграда, старо, неработещо предприятие с подходящ терен. Обяснили, че такъв завод не би замърсявал околната среда, чрез такава система се генерирала електрическа енергия, която може да се ползва от населенето. Едно от местата, където работели с такъв завод, е във Виена.

Жителите на селото са залели институциите със сигнали и документи. По техни думи резултатът е нула. Хората настояват да се засили системата за контрол върху незаконното изхвърляне на боклуци, както и да се създаде работеща система за сметосъбиране и преработване на генерираните от фирмите и гражданите отпадъци. „На подадените сигнали от кмета на с. Драгушиново ние жителите очакваме отговорите и адекватните действия от визираните институции,“ споделят  местните.

Марияна Вучова