Нека опазим и умножим зеленото богатство на България

Пламен Поюков

Длъжни сме да го направим за себе си и за идните поколения…

В този период от годината в нашата страна се отбелязват Световният ден на околната среда и Международният ден на природните паркове. Тяхното предназначение е свързано с повишаване информираността на хората по отношение опазването на природните богатства. Те ни напомнят за това колко е важна връзката ни със заобикалящата ни среда – както за нашия живот, така и за съществуването на планетата ни като цяло. През 2021 година отбелязването на Световния ден на околната среда е съсредоточено върху възстановяване на тази важна връзка и е на тема ”Възстановяване на екосистемите”.

В началото на лятото започват и активни разяснителни кампании, насочени към предотвратяването на горски пожари.

Спасението на флората и фауната, на ландшафтното разнообразие на България, респективно на света, лежи върху човешкия ум и човешките ръце. Климатичните и природни аномалии през последните десетилетия ни показаха, че отговорността за запазването на Земята е наша. Ние сме тези, които могат да изберат да не замърсяват – както в личен, така и в промишлен аспект. Ние сме тези, които могат да щадят природните ресурси, а не да ги експлоатират безогледно. Ние можем да запазим горите и да засадим нови. Ние избираме дали да замърсяваме водите с химикали. Наше е решението за използване на пестициди в селското стопанство. И не на последно място – ние сме тези, които трябва да почистят пространството след пикник в гората или на морския бряг. Защото отговорността е наша.

Вацлав Хавел казва: „Отговорността е нещо по-висше от моето семейство, от моята държава, от моята фирма, от моя успех”. Четиридесет страни от ЕС ратифицираха конвенция, която представлява първият международен договор за правото на всеки човек да живее в околна среда, подходяща за неговото здраве и съществуване. За да постигнем такава среда в България, е необходимо всички специалисти и работещи в отговорните  институции да се обединят и да работят за бъдещето на гората, на природата и страната ни.

Осъзнавайки своята роля в този процес, ръководството на ДГС-Дупница и неговите служители се насочват към формиране на правилно отношение към природата у децата и младежите. Пилотният им проект се реализира съвместно с деца от ОУ „Хр. Ботев” – с. Крайници. От друга страна, на институционално ниво се работи против корупцията на всички нива и се противодейства  на негативните явления по законов, прозрачен и отговорен начин. От дружеството апелират към туристите да бъдат много внимателни с паленето на огън в гората и да спазват основните правила за безопасност – отдалеченост от дървета и храсти, заграждане на огнищата с камъни, съобразяване със силата на вятъра, напълно изгасяване на огъня, преди да напуснат гората. Важно е да не се оставят стъклени бутилки на открити места, защото при силното им нагряване от слънцето те могат да предизвикат пожар. Особено важно е и да не се изхвърлят незагасени угарки от цигари, защото те са едни от най-честите причинители на огнени бедствия в гората.

ДГС-Дупница, под ръководството на инж. Пламен Поюков, отговорно управлява процеса по опазване на горите и екосистемите в региона, като работи с местното население както в посока предотвратяване на щети, така и по отношение на превенцията от пожари и унищожаване на екосистемите. В горски разсадник се отглеждат фиданки на млади дървета, с които след това се залесяват унищожени от огън или корозионни процеси терени. Продажбата на дърва за огрев е регламентирана и се базира на планова сеч на определени дървесни видове.

Директорът на ДГС-Дупница, като човек с дългогодишен опит както като лесоинженер, така и като ръководител, определя работата си като изпълнена с любов към професията си и родната природа. Във връзка с отбелязването на дните, свързани с опазването на природата, той пожелава на всички свои колеги, на всички туристи и на работещите в природните паркове много здраве, дълголетие и прекрасни моменти сред красивата природа на България.