Нено Димов: В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018 г. отпадъци

  • След като ТЕЦ-ът в Перник заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално, каза екоминистърът

 

България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за горене в инсталация – до 50%. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова телевизия. Той коментира проблема с чистотата на въздуха, протестите от последните дни в Русе, Нова Загора, Бургас и Перник и проверките в четири ТЕЦ-а. Трудно е да се докаже кой точно замърсява въздуха, тъй като въздухът се разпространява“, посочи екоминистърът в отговор на въпрос кой точно замърсява въздуха в Русе, Бургас и Нова Загора. Министърът е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF. “За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%”, каза Димов и обясни как се извършва транспортът им. “На практика транспортът на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие. Трябва да разграничим тези два потока, защото тези, които нотифицираме, са ясни, а тези, които се движат свободно с декларация, се публикуват в базелската конвенция и стават ясни две години, каза той. Процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10%. Това означава, че при максимума за рециклиране, от 65%, има една разлика от 25 минимум, която трябва да се изгаря“, каза Димов. Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи. „Станцията трябваше да работи една седмица, без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше, като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици”, обясни Димов. Нено Димов смята, че ако не е била предприета крайната мярка – спирането на топлоцентралата, нямало как тя да бъде принудена да премахне от площадките си неразрешеното гориво – слама и дървесен чипс. За 2018 година около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа.

В края на юли Европейската комисия предяви иск срещу България пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха. В България не се спазват пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2), посочиха от ЕК в мотивите си. Това е втори иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха. В решението си от април 2017 година съдът потвърди, че страната ни не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици.