Не се предвижда затваряне на бизнеси, ковид сертификати и ограничения в движението

Маските стават задължителни в болниците и социалните заведения, препоръчва се при възможност въвеждането на дистанционна работа

Националният план за справяне с пандемията ще бъде актуализиран – това заяви премиерът в оставка Кирил Петков след среща със здравни експерти. “Искам ясно да заявя на всички – няма и не се предвижда затваряне на бизнеси, не се предвижда изискване за ковид сертификати в страната и няма предвиждане за ограничения в движението. Искам да успокоя абсолютно всички, че следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”, заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков.
С приемането на плана маските ще станат задължителни в болниците и социалните заведения, а на работодателите се препоръчва при възможност да въведат дистанционна работа.
“Изисках да има ясна предвидимост. Имаме шест етапа, базирани отново на заетост на болничните легла и интензивните легла и общи епидемични показатели. Данните в момента показват, че по голямата част от страната се намира на етап 0, с няколко области в етап 1”, допълни Петков.
Прогнози докога ще е така и какви нива ще се стигнат е много рисково да се правят, смята доц. Кунчев. Експертите считат, че вероятно пикът ще е през август, след което ще започне постепенно нормализиране.
“А дали ще има нова вълна, с какъв вариант, с какъв щам, наесен това вече никой в света не може да предвиди. Има различни спекулации”, каза още Ангел Кунчев./БНТ