НЗОК е платила по 53 млн. лв. за март и април за работа при неблагоприятни условия

НЗОК е платила по близо 53 млн. лв. през март и през април на медицински персонал за работа при неблагоприятни условия по време на извънредна епидемична обстановка, като в тази сума са и средствата, платени за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това е записано в стенограмата от заседанието на Надзорния съвет, провело се на 22 април, на което е било обсъждано текущото изпълнение на бюджета на НЗОК. Стенограмата е публикувана на интернет страницата на здравната каса. За дейността през януари са били платени 36,7 млн. лв., а за дейността през февруари – 37,8 млн. лв. Тези средства са осигурени в бюджета на НЗОК чрез трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Очакваното изпълнение на плащанията в първичната и в специализираната извънболнична медицинска помощ към края на декември тази година е в рамките на заложеното в закона, е посочила Жени Начева, председател на Надзорния съвет. По думите й се очаква надвишаване на плащанията за дентална помощ.

Ако извънредната епидемична обстановка не бъде удължена, независимо от това съществува нормативното изискване, че три месеца след приключването й са валидни критериите за заплащане за работа при неблагоприятни условия, което означава, че общото бюджетно въздействие на тези средства за три месеца възлиза на около 129 млн. лв., е допълнила Начева.

Членовете на Надзорния съвет не са подкрепили предложението на Българския лекарски съюз отделно да се дават средства за пулмолозите, работещи в диагностично-консултативните центрове (ДКЦ). Доводът за това е бил, че средствата се предоставят на ръководствата на ДКЦ, които след това ги разпределят./ 24chasa.bg