Николай Златарски от Партия „Има такъв народ” с пореден жест към читалището в Бистрица

Дигитализация и превръщането на читалищата в атрактивно място за младите хора е част от програмата на партията на Слави Трифонов

Дарение от две компютърни конфигурации, консумативи и канцеларски материали за нуждите на читалище „Светлина” в село Бистрица връчиха кандидатът за народен представител от Партия „Има такъв народ” Николай Златарски и представители на общинската организация на политическата сила в град Дупница. Това е пореден акт на спомоществователство към местното читалище от страна на господин Златарски, който заема трето място в кандидатдепутатската листа на партия „Има такъв народ” за Кюстендилска област.

Той не за първи път подава ръка на културната институция. „Съхранението и утвърждаването на българската идентичност и самосъзнание преминава до голяма степен през читалищната дейност. Това са свещени места, които през годините са пазители на българския национален дух и обичаи  още от просвещенските години до наши дни. В момента, в който прекрачи прага им, човек изпитва чувство на топлина и благодарност. Всеки от нас неимоверно се връща към детските си спомени, когато преди години често посещавахме читалните на библиотеките и взимахме книги в своите домове. За съжаление можем да кажем, че към днешна дата читалищната дейност е занемарена, изоставена и изгубила заслуженото си място в културния живот на българина. На много места в страната сградите са в окаяно състояние.

През протекли покриви се стича вода върху книги и унищожаваме цялото си културно наследство. Отношението към читалищата в малките населени места ясно показва цялостното отношение на държавата към българската култура. И това трябва да се промени. Нека всеки, който има възможност да помогне, да не се колебае и да го направи”, призова Николай Златарски. Той декларира, че ще продължи да работи в посока за съхраняване на малките местни читалища в региона и подпомагане на тяхната дейност. Дарението бе прието от ръководството на читалище „Светлина”, което изрази своята благодарност за направения жест. От своя страна дарителите получиха книга, посветена на създаването и историята на местната културна институция. Предстои да бъде организирана съвместна фотоизложба, посветена на историята на региона, както и курс по филателия за любителите на старите марки.

В програмата на Партия „Има такъв народ”, с номер 29 в интегралната бюлетина, е заложено прогресивно увеличаване на бюджета за култура. Специално внимание е обърнато за осъвременяване на Закона за народното читалище, дигитализация и превръщането на читалищата в атрактивно място за младите хора.

*Купуването и продаването на гласове е престъпление