Николай Младенов е вторият българин в „Пандора пейпърс“

Бившият военен и външен министър Николай Младенов е вторият български политик, чието име изплува от изтеклите документи “Пандора”, съобщи разследващият сайт bird.bg. Той е регистрирал офшорната фирма Afron Enterprises Ltd на Сейшелите през швейцарски посредник, което се случва през август 2013 г., седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак.
Пред bird.bg Младенов обясни изнесената информация с това, че възнамерявал да започне консултантски бизнес след края на министерския си мандат в България, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма. “Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013-а, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта реших да регистрирам фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха”, обяснява Младенов.
Смущаващото в случая обаче е, че офшорната фирма е регистрирана дни след като политикът започва работа в ООН. Назначението му е обявено официално на 2 август 2013 г., а във всички документи дружеството е учредено на 9 август 2013. Попитан за това несъответствие, Младенов се оправда, че не можа да си спомни как е протекъл процесът на регистрация, но каза, че той е започнал преди мандата му в ООН.
Другият притеснителен факт е, че в ООН не знаят нищо за офшорната фирма на Младенов, въпреки че той е задължен да я обяви в имуществената си декларация пред международната организация. От отговор до bird.bg, подписан от говорителя на Главния секретар на ООН, се разбира, че там не знаят нищо за тази фирма и тя не е била декларирана.
Припомняме, името на бизнесмена и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски се появи в разкрития по Досиетата „Пандора”. Той беше извикан за обяснения. Според „Пандора” той е директор на офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Притежавал и още една на Сейшелите, чийто капитал бил едва 100 хил. долара.
“Бях повикан от ДАНС и се отзовах веднага. Тепърва ще стават ясни нещата за много хора”, каза преди дни Пеевски пред журналисти. След близо час в агенцията бившият депутат я напусна без коментар. Единственото, което каза пред медиите, беше, че има време да му бъдат задавани въпроси и да им отговаря.
В позиция до медиите Пеевски написа, че трите фирми, посочени в досиетата „Пандора”, били дъщерни дружества на негова компания, която той надлежно бил отбелязал в декларациите си пред Антикорупционната комисия. От структурата обаче поискаха допълнителни данни и ще ги сравнят с документите, подадени от Пеевски по времето на депутатските му мандати.
От сайта bird.bg изнесоха нова информация, свързана с майка му – Ирена Кръстева. Според тяхно разследване през 2009 г. тя е придобила 2 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови. Сделката е осъществена с помощта на швейцарска банка, пишат от bird.bg и добавят, че няма данни колко пари е имало в сметките на компаниите и дали са реализирани сделки с тях.