Николай Табаков: Паметник на Невена Коканова ще обедини гражданите и ще помири актрисата с Дупница

Николай Табаков представи идеята си за паметник на Невена Коканова.
  • Нужни са между 30 и 50 000 лв. и до 3 г. за реализирането на идеята, каза общественикът

Изграждането на паметник на Невена Коканова ще обедини гражданите и ще помири актрисата с Дупница, категоричен е общественикът, музикант и художник Николай Табаков. Той представи на среща в Дупница своята идея как това може да се случи. Според него ще са необходими около 2-3 години и начинанието ще струва между 30 и 50 хиляди лева.
„Един паметник на Невена Коканова в Дупница би дал повод да се заговори за нея. Някои хора казват, че тя не е харесвана в града. Аз пък съм на мнение, че актрисата е харесвана тук. Тази идея би се осъществила за 2-3 години и ще трябва да изминем доста дълъг път. Трябва да се направи проект, да се съберат пари и всичко замислено да се изпълни. Други пък споменават, че

Георги Костадинов

 Невена Коканова не била харесвала Дупница,

а има хора, които са на противоположното мнение. Според мен издигането на един такъв паметник би помирило Невена Коканова с Дупница”, каза Николай Табаков. Той разказа за срещата си с известната актриса през 1998 г., когато я е поканил да дойде и да играе на дупнишката сцена. По думите му Коканова се съгласила веднага и без никакво колебание. Тя дори споделила, че много се радва да се запознае със свой съгражданин. За съжаление обаче идването на един от символите на българското кино в Дупница се провалило поради негативна реакция на тогавашния директор на местния театър Красимир Тренев.
Художникът разказа и за отзивите, които е получил, когато е публикувал в социалните мрежи своята идея. Тя намери място и на страниците на в. „Вяра”.

Барелефът на известната актриса на сградата на Народно читалище „Зора”

„В момента, в който пуснах поста преди около месец, с мен се свърза една жена от Дупница. Тя каза, че не харесва Невена Коканова. Тя наистина имаше поводи за това, които бяха лични и аз няма да ги споменавам. Но си писахме във фейсбук цяла вечер и тя накрая ми благодари, че сме провели този разговор. Тя е таила това нещо в себе си и не го казвала на хората. Накрая тя каза, че е съгласна за изграждането на паметника. Няма да участва, но не е и против. Освен паметника, като скулптура, е много важно и това.

Дупница трябва да се помири с тази градска легенда,

която намирам за леко провинциална и комплексарска. Има и много хора, които се радват и одобряват идеята”, каза още Николай Табаков.
Дупничанинът е останал изненадан, когато негови приятели от различни краища на страната му споделили, че не знаят, че Невена Коканова е от Дупница. „Всички я знаят като актриса и не е задължително да знаят откъде е родом. Обаче с един такъв паметник цяла България и всички българи по света ще научат, че тя е от Дупница. Мисля, че тази идея, когато се реализира, би донесла на дупничани и града ни само позитиви. Лесната част е именно тази – идеалистичната. Но всички ми казват, че техническата част е трудната. Не толкова събирането на парите, а по-скоро отношенията с община, администрация и другите институции. Срещнах се с хора, които са правили подобни неща, и споделят, че това е доста тежко, изисква доста усилия и стоицизъм. Иска ми се това нещо да тръгне от Дупница. Една такава идея е много трудно да остане само в града. Но ако може да тръгне оттук, колелото да се завърти и идеята да обиколи страната и света и след 2-3 години да се върне като паметник в Дупница”, заяви музикантът.

Той си представя паметника като монументална скулптура

 

Подробности в печатното издание