Ниските доходи и безработицата са най-големите проблеми за кюстендилци

Анкета определи като най-сериозен екопроблем за града нередовното събиране на отпадъците

Ниските доходи се очертават като най-съществен проблем сред 62,8% от жителите на Кюстендил. Това става ясно от проведената анкета за качеството на атмосферния въздух по проект “За чист въздух в Кюстендил”. Докладът от анкетата е публикуван на страницата на община Кюстендил. Анкетата включва 30 въпроса, тематично разделени в четири подчасти – от екопрофила и от социалния и обществения живот. Тя се е провела в периода август-ноември 2020 г.

След това се нарежда безработицата с 36,3%. Миграцията и липсата на грижа за околната среда са получили еднакъв брой посочвания (31,4%) и това ги подрежда на трето място по значимост.

В изследването са участвали 102-ма респонденти, от които 55 жени и 46 мъже. Най-активно са се включили гражданите на възраст от 30-39 г. (26), 40-49 г. (24) и 50-59 г. (21).

90,2% от респондентите в изследването са заявили, че се интересуват от качеството на въздуха в града, а 9,8% не следят темата. Най-често качеството на въздуха в Кюстендил се определя от анкетираните като „нито лошо, нито добро“ – 34,3%. Като „добро“ се посочва от 31,4%, като „лошо“ – от 22,6%. На двата полюса на скалата са „много лошо“ и „много добро“, съответно със 7,8% и едва 3,9%. Отоплението с твърдо гориво е посочено като най-големия проблем по отношение на качеството на въздуха в град Кюстендил – 53,9%. Превозните средства са позиционирани на второ място от 42,2% от респондентите. На трето място са непочистените улици.

Живеещите в Кюстендил определят като най-сериозен  екологичен проблем за града нередовното събиране и извозване на отпадъците – 42,2%. Замърсеният въздух и лошата поддръжка на зелените площи и междублоковите пространства са посочени като втори по значимост казус – с по 36,3%. Лошото качество на питейната вода се нарежда на трето място с 29,4%, а липсата на чистота в града – на четвърто с 27,5%.

Проектът „За чист въздух в Кюстендил“ се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната  цел на проекта е изграждане на устойчиви механизми на гражданско участие за опазване на околната среда и подобряване качеството на атмосферния въздух в община Кюстендил.

Анализът на данните ще послужи за подобряване планирането и изпълнението на местните общински политики за опазване на околната среда и въздух, както и за разработването на нови  механизми за повишаване гражданското участие при формулирането и прилагането на политиките за опазване на околната среда и КАВ в община Кюстендил.

Краси ЦЕНКОВА