Новата вълна на Ковид-19 прегря телефоните на Бърза помощ в Благоевградска област

  • Д-р Красимир Михайлов: 1200 души са минали през спешните центрове за 7 дни, над 300 от тях са с ковид

  • 22-ма са заразените лекари, най-много са в Сандански и Разлог

Телефоните на Бърза помощ в Благоевградска област прегряха покрай новата вълна от Ковид-19. Само за последната седмица екипите на центровете за спешна медицинска помощ на територията на областта са направили около 1200 прегледа. Близо 500 от тях са били повиквания, а другите 700 са амбулаторни прегледи на пациенти, отишли на място в кабинетите за Бърза помощ.
Общо 306 са били заразените с коронавирус – 128 от сигналите и 178 от амбулаторните прегледи, извършени на място.
През последните 7 дни сред пациентите са били 43-ма с високо кръвно, имало е и 20 случая с мозъчен инсулт. За щастие няма нито един случай с инфаркт на миокарда.
„Ние разполагаме със 17 мобилни екипа и 10 филиала на територията на областта. Екипите ни работят непрекъснато. Обслужват се не само пациенти с ковид, а и всички останали, които се нуждаят от спешна медицинска помощ. Има наистина много работа. Много са болните, знаете, че нашата област е на първо място в статистиката за 14-дневната заболеваемост. Тежестта както към болниците, така и към центровете за спешна медицинска помощ е голяма. Ние имаме и наши проблеми. Въпреки че голяма част от нашите служители са ваксинирани или прекарали вируса, част от тях боледуват в момента, което затруднява нашата работа. Имаме около 22-ма служители, които са с Ковид-19, от общо 320 души персонал. Не е голям процентът, но имаме филиали, където доста от медицинския персонал са болни и работата върви по-трудно. Например в Сандански и Разлог има доста наши колеги, които са заразени. На този етап екипите се справят и работят на пълни обороти. Очаквам и по време на тази вълна от COVID-19 да се справим с основната ни дейност, а именно – да оказваме спешна медицинска помощ на всички хора, които се нуждаят от нея“, каза пред „Вяра“ директорът на ЦСМП за цяла Благоевградска област д-р Красимир Михайлов.

Димитър ИКОНОМОВ