Новата наредба за сиренето предизвика спор 

Наредба на земеделското министерство е на път да ограничи количеството вода в млечните продукти до 60%. Тези, които имат повече, ще се наричат имитиращи продукти, защото нямат хранителните качества на другите сирена. Асоциацията на млекопреработвателите е за въвеждането на ограничението, но независими млекопреработватели се възпротивиха остро.

По български държавен стандарт горната граница на съдържанието на вода в млечните продукти е 54%. „Трябва да отбележим, че има и международен стандарт за бяло сирене. Той допуска до 60% вода.

Проблемът е, че водата се вкарва в продукта с влагозадържащи агенти. Това може да са химикали, ензими”, обясни Сергей Иванов от Асоциация “Активни потребители”. „Объркахме много потребителя и той трудно се ориентира кое е сирене и кое – не. 60% е висока граница, защото сиренето трябва да има усвояемост”, смята Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България. „Повече от 25 години на пазара има сирене, което не отговаря на БДС.

То не е вредно. Манипулация е твърдението, че се влага вода. Няма такова нещо. Водата си е в млякото, от което се произвежда сиренето. Промените, които искат, ще отворят дупка в пазара”, поясни Галин Груден, млекопреработвател./НОВА