Нова версия: Издирват осми човек, оцелял при трагедията на АМ  „Струма“

Ивайло Константинов: Изгорелият автобус не е на 3, а поне на 15-20 години

Разследващите у нас издирват осми човек, който има вероятност да е оцелял от трагичния инцидент на АМ “Струма” с автобуса с македонска регистрация. Един от свидетелите неколкократно е потвърдил, че осем души са се спасили. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
От общо 52-ма пътници 44-ма са починалите, а 7 в болница, но един от оцелелите, който е счупил прозореца на автобуса, за да са измъкнат, е бил категоричен в показанията си, че общо 8 човека са се спасили. Милева все пак уточни, че може да се касае за недобър спомен от свидетеля.

Телата на загиналите в катастрофата са 44. Граничният контрол е фиксирал 52-ма, включително шофьорите. Остава версията, че някой от пътниците се е прехвърлил в някой от четирите автобуса на фирмата, които са пътували заедно, допълни директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.
Има разпитани свидетели, които са казали, че по време на почивката на бензиностанцията част от пътниците са се разменяли по автобусите, обясниха още разследващите.

Главният прокурор Иван Гешев пък е разпоредил на Върховната административна прокуратура да възложи извършването на проверка по реда на надзора за законност на пътната маркировка и пътната сигнализация на магистралите и първокласните пътища на територията на цялата страна.

В хода на проверката ще бъдат привлечени български и международни експерти, както и експерти от неправителствени организации. Ако се установят достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, материалите ще бъдат изпратени на Върховната касационна прокуратура с оглед преценка за търсене на наказателна отговорност от виновни длъжностни лица, съобщиха от държавното обвинение. При наличие на данни за извършени нарушения материалите от проверката ще бъдат изпратени на Министерския съвет с цел изпълнителната власт да упражни своите правомощия и задължения по закон.
В петък екип от следовател и прокурор ще предаде в прокуратурата в Скопие молба за правна помощ и се очаква да получи ДНК профили от близките на загиналите за идентифициране на жертвите.

Резултатите от аутопсиите на загиналите при пътнотранспортното произшествие показват, че смъртта им е настъпила основно от задушаване вследствие на възникналия пожар. Извършени са огледи в широк периметър на местопроизшествието, предстоят допълнителни огледи на останките от автобуса.

Същевременно Ивайло Константинов, изпълнителен директор на Националното сдружение на автобусните превозвачи, коментира пред БНР, че изгорелият автобус не е на три години, а на “поне 15-20 години”.

“Моделът му е от 2005-2008 година, най-много. Ако собственикът му твърди, че той е на 3 години, възможно е да има такава практика сред македонските фирми да рециклират в Турция стари автобуси, като подменят всички изгнили детайли с нови. Това води до компрометиране на фабричните изолации, които не горят лесно. Не се знае с какви материали се правят тези изолации. Аз не мога да твърдя това нещо, но ако някой твърди, че автобусът му е на 3 години, то не е вярно, защото е видимо от модела на превозното средство”, каза Константинов.Той подчерта, че автобусите са обезопасени, за да не са леснозапалими и каза, че не му е известен друг такъв случай на изцяло изгорял автобус за толкова кратко време – около 5 минути.”Хипотетично е възможно да има обособен тайник за пренасяне на гориво, но не ми се струва, че е реалистично. Цените на горивата са с малки разлики. Не съм чувал в последните десетина години фирма от Европа да спекулира по този начин. Нека отбележим, че всеки производител на автобуси предлага опция за допълнителен резервоар, който си е съвсем стандартен и законен. Почти всички нови автобуси имат такива допълнителни резервоари”, добави той.

Константинов обясни, че лицензирането на автобусите се извършва, като първо се лицензира фирмата, която извършва съответния превоз: “Всяко превозно средство, закупено или продадено от тази фирма, бива добавяно или изваждано от този лиценз, който тя има. Т.е. не става дума за някакво чудовищно престъпление, че македонският автобус не е имал лиценз за международен превоз, а за едно физическо вписване на автобуса в лиценза на фирмата”.

Участъкът на пътя край Боснек, където загинаха 45 македонски граждани, е много тежък, заяви пред БТВ от своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров. По думите му тепърва експертизите ще доказват дали пътят е опасен. “Този участък е тежък, неприятен за шофиране, защото там следват изкачвания – след това спускания. Сравнително остри завои и ако човек е невнимателен, може да се стигне до голяма беля”, коментира той. Кметът на Перник призова да не се самобичуваме за инцидента, защото според него и на най-лошия път може да се избегне катастрофа, ако шофьорът е внимателен. “Много шофьори надценяват възможностите си, надценяват възможностите на техните МПС-та. Сутринта, когато отидохме на местопроизшествието и ръмеше, условията бяха сложни и шофьорът е трябвало да обръща по-голямо внимание на цялата ситуация”, допълни той. Също така стана ясно, че двама македонски митничари са уволнени за това, че са пропуснали автобуса, който катастрофира на АМ “Струма”, да премине границата без документи. Това обявиха митническите власти на Република Северна Македония. Предстои санкции да бъдат наложени и на прекия ръководител на двамата митничари. В системата на митницата не е отразено автобусът да е имал разрешително за международен превоз на пътници. Според първоначалните проверки не е отразено и самото излизане на автобуса от територията на Северна Македония. По-рано властите в Скопие отнеха лиценза на фирмата превозвач, собственик на превозното средство – “Беса транс”.