“Нова вълна”: защо Делта мутацията се разпространява въпреки ваксините?

Британците почти бяха забравили коронавируса, но ето че сега инфекциите отново растат – въпреки че повечето хора са ваксинирани. Причината е бързо разпространяващата се Делта мутация. Защо ваксините не могат да я спрат?

Около 60% от хората във Великобритания са получили първа доза от ваксината срещу Ковид-19, а над 40% са ваксинирани вече два пъти. Въпреки това инфекциите в страната растат. След като броят на новите зарази беше спаднал до около 20 на 100 000 души в рамките на седем дни, сега те отново скочиха до близо 50. Значително се е повишил и броят на пациентите, приемани в болница. Учени вече говорят за начало на нова пандемична вълна. Делта мутацията: какво се знае за нея

Двойна мутация: така наричат индийския вариант на коронавируса. Той е по-специален: съдържа две мутации, които се проявяват съчетано. Колко опасна е тази нова форма на вируса? Ето какво се знае до тук.

Две мутации “в пакет”

Тези две мутации са всъщност отдавна известни: E484Q прилича на един вариант, който е познат от британската мутация и от южноафриканския и бразилския вариант. А L452R се съдържа в калифорнийския вариант, известен като CAL.20C. Индийската мутация е по-специална: опасното при нея е, че въпросните два варианта за пръв път се проявяват съчетано. Затова и експертите говорят за „двойна мутация“.

Фактът, че двете мутации се проявяват „в пакет“, не означава непременно, че новият вариант е двойно по-заразен или опасен – това тепърва трябва да бъде изследвано. Във всеки случай той е само една от причините за опустошителната ситуация в Индия. В момента там има над 17 милиона потвърдени инфекции, но се предполага, че действителният брой е значително по-висок. Близо 200 000 души в Индия вече са починали в резултат от зараза с коронавируса.

Джени Харис, ръководителка на британската Здравна служба, предупреди, че вариантът Делта междувременно е преобладаващ в цяла Великобритания. Затова тя призова всички хора да се ваксинират и да не пропускат втората доза, защото това може да се окаже решаващият фактор.

Анализ на риска, изготвен от британското здравно министерство, обяснява бързото разпространение на варианта Делта с две основни причини. Първо, въпросната мутация изглежда е значително по-прилепчива както от първоначалния вариант на вируса, така и от варианта Алфа, както вече се нарича британската мутация.

Оказва се също така, че заразените с варианта Делта очевидно пренасят инфекцията върху много повече хора. Лабораторни изследвания показват освен това, че при заразените с Делта мутацията вирусите се размножават много по-бързо в организма.

Втората причина е, че ваксините срещу Ковид-19 изглежда не осигуряват достатъчно силна защита срещу въпросната мутация. Особено след първата доза защитата от зараза явно е значително по-ниска от очакваното. Британско изследване, което още не е проверено от независим източник, стига до извода, че еднократно ваксинираните са защитени само до около 34%, вместо очакваните 51%. След втората доза тази разлика намалява: ваксината на BioNTech/Pfizer предпазва от Ковид-19 до 88%, вместо очакваните 93%, а ваксината на AstraZeneca защитава докъм 60%, вместо 66%. От което следва, че двойната имунизация сериозно увеличава защитата.

“Делта мутацията ще се наложи в Европа”

Ограниченията за пътуване засега навярно осуетяват по-широкото разпространение на мутацията Делта. От друга страна тя е явно по-силно прилепчива. Затова в дългосрочен план може да се очаква, че тя ще се наложи над Алфа мутацията, дори и да няма внос на нови инфекции отвън.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, също смята, че вариантът Делта ще се наложи в Европа. От решаващо значение тогава ще бъде дали Делта ще доведе до повече заболявания от Ковид-19 и повече тежки форми на болестта. Засега това все още не може да се предвиди./Дойче веле