Нова комисия тръгва по следите на застроени зелени площи в Благоевград

Новосформирана комисия започва работа по казуса с готвеното застрояване на парк “Бачиново” в Благоевград. Комисията е създадена по настояване на председателя на ОбС Андон Тодоров. “След разкритията, които направих за смяна на зоната за застрояване в местността Бачиново при кортовете, новосформирана комисия започва да прави опис на всички зелени зони в община Благоевград”, съобщи Тодоров.

Комисията ще изготви списък с всички спорни имоти, които към момента се ползват за зелени площи и алеи, но по ОУП са с предназначение за строителство и за които няма одобрени подробни устройствени планове.

В комисията влизат главният архитект Любомир Огорелков,  експертите по екология Даниела Стефанова и Кирил Чушев. Съставът й се попълва още от съветниците Павлин Янкулски,  Лилия Мечева, Евгени Бибов и Васил Миладинов. Отговорник е заместник-кметът Венелин Трошанов. Има и специалисти като  архитектите Анушка Костадинова, Костадин Христов, геодезиста Васил Филипов и др.

Припомняме, на пресконференция през април Тодоров показа документи, според които е разрешено строителство в парк “Бачиново” в зони, които по принцип се водят като площи за спортни съоръжения и отдих. Тодоров обаче показа заповед, според която 20 дка са вписани като зона за строителство.

Всичко това е станало без одобрението на Общинския съвет в Благоевград. Всички документи по случая ще бъдат представени на делото в съда, което е насрочено за 25 май, тъй като се обжалва ОВОС на РИОСВ – Благоевград.

Новата комисия започва работа на 12 май.