Нова придобивка за Трънско: Осветиха храм “Св. Дух” в с.Милославци

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе осветен храм “Свети Дух” в трънското Милославци. В церемонията участваха  Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архиерейския наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов, секретаря на Трънско архиерейско наместничество йеромонах Тимотей, енорийския свещеник на селото протойерей Николай Пешов и йеродякон Поликарп, съобщиха от Софийската света митрополия.

Духовното събитие бе уважено от кмета на община Трън Цветислава Цветкова, Емил Мирчев, Евгени Петров, както и от всички жители на селото и много гости. Строежът на храма, започнал през май 2019 година е по инициатива на Емил Мирчев, и с финансовата подкрепа на Емил Петров. След освещаването епископът изказа благодарност на всички, които са се потрудили за строителството, изписването и освещаването на новия храм на село Милославци. Всички присъстващи бяха поръсени със светена вода за здраве и благословение, както и лично поздравени с новата духовна придобивка от владиката.

Негово Преосвещенство, след като поздрави присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, поднесе на предстоятеля от името на патриарха дар за храма. Той подари икона с образа на света Троица, за спомен и духовна радост на вярващите и жителите на село Милославци. За всички дошли да почетат освещаването на новата църква беше приготвена обща празнична трапеза.

Снимки: протойерей Костадин Тренев